xcounter
#

Польща уже поставила Україні 100 Rosomak, але по іншим машинам є питання

4653
Процес виробництва польських бронемашин, фото - PAP/Zbigniew Meissner
Процес виробництва польських бронемашин, фото - PAP/Zbigniew Meissner

Яка зараз поточна ситуація з поставкою польської техніки та озброєння для ЗСУ

На даний момент Польща уже поставила для України орієнтовно 100 коліснних бронемашин Rosomak у версії БМП з модулем Hitfist-30P та ще кілька ББМ цього типу в неназваній спеціалізованій версії. Окрім того, польський ОПК начебто уже поставив Україні 54 самохідні артустановки Krab калібру 155-мм.

Про це свого брифінгу за підсумками чергового засідання у форматі "Рамштайн" заявляв міністр оборони США Ллойд Остін, пише польський портал Defence24.

Читайте також: США розгорнули зенітну SM-6 на 240 км, яка може бити навіть по кораблям
Польський Rosomak з модулем Hitfist, ілюстративне фото з відкритих джерел

Видання деталізує, що поки нема ясності, чи в цьому переліку вказані техніка та озброєння лише ті, які Польща передавала Україні безоплатно, чи й тут враховані також ОВТ, виробництво яких замовлялось за комерційними контрактами.

Автори порталу також нагадують, що Польща на фінансування від ЄС мала виготовити для ЗСУ ще +100 бронемашин Rosomak, для оснащення яких планувалось зокрема купити бойові модулі аж в Австралії. Тим більш, що самі поляки натякали про це, що закупівля цих модулів могла бути потрібна саме для того, щоб прискорити випуск Rosomak для України.

Польський Rosomak у базовій версії з модулем ZSSW-30, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки захищеною є ця програма по поставці озброєнь на тлі нещодавніх торгівельних суперечок Варшави та Києва, автори Defence24 для себе відповідь дати не змогли.

Нагадаємо, 1 квітня 2023 року стало відомо про те, що Польща отримала замовлення на виробництво 100 бронемашин Rosomak для України. Ще 100 таких бронемашин польський уряд пообіцяв передати для нашого війська безоплатно.

Вперше в строю ЗСУ польські "Росомахи" були помічені у липні 2023 року. В тому ж липні поточного року також стало відомо про те, що Польща хоче купити до 400 модернізованих бронемашин Rosomak Long, на заміну БМП-1 та для нових частин.

Бронемашина Rosomak Long, ілюстративне фото від Defence24
Читайте також: А чи є в Канади свої F-16, і це інтрига, як вона вчитиме пілотів ЗСУ