xcounter
#

Політ над хвилями зі швидкістью 80 км/г: Саудівська Аравія зробила свій перший катер-перехоплювач

Політ над хвилями зі швидкістью 80 км/г: Саудівська Аравія зробила свій перший катер-перехоплювач
3419

Саудівська Аравія спустила на воду перший швидкісний катер-перехоплювач власного виробництва. Про це 14 жовтня 2020 року повідомило Головне управління військової промисловості (GAMI) цієї країни. Новий проєкт під індексом HSI32 реалізувала компанія Zamil Ship Manufacturing Company. Це перший бойовий корабель, який побудований для ВМС Саудівської Аравії на національній верфі.

Хоча, якщо бути точним, то швидкохідний катер-перехоплювач HSI32 був розроблений французькою компанією CMN, і за переданими технологіями виготовлений у Саудівській Аравії.

Катер може бути застосований для проведення морських ударних операцій, пошуку та спасіння (SAR), морської безпеки, захисту конвоїв, морської поліції, боротьби з піратством, захисту цивільних судів та морських об'єктів, а також для контролю за незаконною імміграцією, торгівлею людьми та контрабандою.

Читайте також: ССЗ "Нібулон" побудує п'ять нових 32-метрових патрульних човнів для Держприкордонслужби (фото)

HSI32 є частиною сімейства DV-перехоплювачів компанії CMN. Як і катер проєкту DV15 (виготовлено понад 45 одиниць), катер створений на конструкції плануючого корпусу Deep Vee. Його довжина 32,2 м, ширина 7 м, максимальна осадка 1,4 м. Екіпаж - 12 чоловік. Для пошуково-рятуальнних робіт може перевозити до 64 осіб особового складу.

Катер може розвивати максимальну швидкість у 43 вузли.

Довідково:

Один вузол дорівнює 1,852 км на годину, тобто катер може розвивати швидкість майже у 80 км/год. Для порівняння - малі броньовані катери проєкту 58155 "Гюрза-М", які є у складі ВМС України, мають максимальну швидкість у 25 вузлів. При довжині "Гюрзи-М" у 23 м; ширині - 4,8 та осадці в 1 м.

Високі ходові характеристики саудівському катеру-перехоплювачу HSI32 забезпечує силова установка, яка складається з трьох дизельних двигунів, двох головних генераторів і трьох водометів (два рульових і один стартовий).

Тривалість ходу - близько 800 морських міль на швидкості 12 вузлів і 580 морських міль на швидкості у 33 вузли.

Що ж до зброї, то її перелік виглядає достатньо скромно. Катер може бути оснащений однією дистанційно керованою башнею з 20-мм автоматичною гарматою. По бортам - кулемети калібру 12,7 мм.

Стандартне оснащення HSI32 включає в себе систему управління та контролю (C2), а також канал передачі даних, з'єднаний із супутниковим зв'язком. Катер може бути також оснащений радіопеленгатором, оглядовим та навігаційним радаром та оптико-електронною системою спостереження.

Будівництво катеру здійснювалосьу рамках підписаного у 2018 році контракту з Францією на поставку 39 катерів-перехоплювачів HSI-32. Будівництво катерів здійснюється в рамках програми розвитку Саудівської Аравії "Бачення 2030" (Vision 2030), що передбачає збільшення частки оборонних тних закупок у національних виробників до 50%.

Попередня домовленість про будівництво катерів HSI-32 для Саудівської Аравії було підписано з французькою судово-будівельною компанією CMN (Constructions Mecaniques de Normandie) на початку 2016 року. Саудовська компанія Zamil Offshore Services 13 квітня 2018 року уклала з CMN твердий контракт на будівництво 39 катерів-перехоплювачів HSI-32 для "однієї з державних структур Саудівської Аравії".

Вартість контракту склала $480 млн.

У рамках домовленостей 19 катерів будуть побудовані CMN на підприємствах у Шербуре (Франція), а інші 20 - на потужностях Zamil Ship Manufacturing Company у Саудівській Аравії (за іншими джерелами: 21 од. CMN та 18 од. Zamil Ship).

Україна також пристала до французських морських пропозицій.

Нагадаємо, 5 червня цього року міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що "у контракті між Держприкордонслужбою та французькою компанією ОCEA прямо прописано виготовлення 5 кораблів із 20 на українському підприємстві. Виходячи з аналізу на цей час, французькі партнери зупинили свій вибір на компанії "Нібулон", що знаходиться у Миколаєві. … Після реалізації цього проекту, Україна буде розпоряджатися технологіями і зможе виготовляти кораблі з морського алюмінію на материковій частині держави. Локалізація виробництва і була ключовою вимогою при цьому контракті".

Міжурядову рамкову Угоду між Україною та Францією щодо офіційної підтримки у посиленні системи морської охорони та безпеки кордонів було підписано сьогодні, 19 листопада минулого року, у Парижі під час правоохоронної виставки Milipol 2019.

За умовами цієї Угоди, загальна вартість контракту складе 136,5 млн євро, а додаткова комплектація нових катерів (окрім 25% суден, що буде побудована на суднобудівному заводі України в повному обсязі) буде вироблена на вітчизняних підприємствах.

У свою чергу, Міністерство оборони України вирішило закупити сучасні швидкохідні ракетні катери у Великобританії за кредитні кошти. З перспективною їхнього виготовлення в Україні. Передбачається кредитування британською стороною проєкту ВМС ЗСУ у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії