xcounter
#

Північна Корея згадала слово "імідж", щоб заперечити поставки снарядів для РФ

3017
Навчання артилерії КНДР, 2016 рік, фото - Reuters
Навчання артилерії КНДР, 2016 рік, фото - Reuters

Схоже, Пхеньян у відносинах з Кремлем взяв на себе іншу роль – забезпечити "ватніками" усіх "чмобіків" на зиму

На початку листопада 2022 року з’явились "нові сигнали" від американської розвідки про те, що Північна Корея таки почала процес поставки снарядів для армії РФ. У відкритому доступі навіть з’явились супутникові знімки, які вказують що між КНДР та РФ вперше за декілька років пройшов вантажний ешелон з критими вагонами, вантаж залишився невідомим. Але північнокорейський режим сьогодні офіційно заявив, що начебто не постачає ніякі боєприпаси Росії, і що це все – "інсинуації" США, які начебто хочуть "зіпсувати імідж" Північної Кореї на світовій арені. Про це пише Reuters.

Перший за декілька років вантажний поїзд перетинає кордон Північної Кореї та Росії, 4 листопада 2022 року, зображення - Planet Labs

В чомусь принципі гротескно звучить, що слово "імідж" вживає диктаторський режим, який разом з Кремлем протиставляє себе Заходу. Але Radio Free Asia в цій історії додало ще гротеску. Бо за даними видання, Північна Корея готова допомогти армії РФ дечим іншим – пошивом "ватніків" для "чмобіків".

Читайте також: Якщо рашисти вирішать повернути Т-55, скільки знадобиться на відновлення цих танків

Москва та Пхеньян начебто домовились, що північнокорейські текстильні фабрики будуть шити зимовий одяг та взуття, і нижню білизну для російських військових за лекалами, які дадуть самі росіяни. Вони ж також дадуть і тканину. Для пошиву залучать одразу декілька фабрик в самому Пхеньяні та провінціях. Із Північної Кореї в Росію такий вантаж везтимуть залізницею.

Текстильна фабрика в Північній Кореї, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Росіяни намагались дати крупні замовлення на "ватніки" Північній Кореї ще місяць назад, але тут всю справу стримувало "вузьке горлечко логістики": через те, що залізниця не працювала, сировину та готові вироби доводилось везти морем.

Резолюція 2375 Ради Безпеки ООН, ухвалена у вересні 2017 року, забороняє експорт текстилю з Північної Кореї. Але очевидно, що Пхеньян це проігнорує. Бо пошив "ватніків" для РФ означає відновлення одного із каналів притоку валюти в КНДР.

Армія Північної Кореї на параді, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: У РФ хочуть повернути сталінські "шарашки" для вчених та конструкторів під назвою "КБ мобілізаційного типу"