xcounter
#

Південна Корея окреслила чотири етапи розвитку повітряних сил включно з KF-21, FA-50 і безпілотниками

2120
FA-50 Block 10, фото — KAI
FA-50 Block 10, фото — KAI

Фінальний етап цієї програми має стартувати з 2038 року і йдеться про остаточний перехід до так званої "системи систем"

Південна Корея прагне активно впроваджувати безпілотні технології для своїх Повітряних сил на фоні того факту, що їхній новітній винищувач п’ятого покоління KF-21 Boramae вже близький до старту масового виробництва — однією з компаній, що очолить ці національні зусилля, буде, звичайно, Korea Aerospace Industries (KAI), як виробник передусім того ж KF-21, а також FA-50 та низки різних безпілотних літальних апаратів.

Як розповідають у виданні Defense News, на ексклюзивному для видання брифінгу неназваний представник компанії KAI розповів про чотириетапну "дорожню карту" з оснащення повітряних сил Південної Кореї як пілотованими, так і безпілотними системами, включно з KF-21 та FA-50, безпілотними винищувачами і також малорозмірними безпілотними літальними апаратами.

Читайте також: Південна Корея замінить ударні AH-1 Cobra на H155 від Airbus

Відзначається, що компанія вже реалізує перший етап цієї "дорожньої карти MUM-T" (manned-unmanned teaming), у рамках цього етапу спільно з повітряними силами створюються технології, які дозволять втілити концепцію поєднання безпілотних та пілотованих систем за допомогою гелікоптерів і безпілотників повітряного базування. Як тільки цю концепцію протестують, то в KAI перейдуть на випробування з більш потужними безпілотниками у поєднанні з навчально-бойовим літаком FA-50.

Другий етап триватиме з 2025 по 2028 рік, як результат має бути продемонстровано здатність FA-50 керувати одночасно до чотирьох повітряних безпілотних платформ. Передбачається виконання таких завдань, як ведення радіоелектронної боротьби, розвідувальні завдання, а також здійснення ударів.

Третій етап має завершитися до 2037 року, і тут вже йдеться про перехід технологій від FA-50 до винищувача KF-21. Паралельно KAI має вийти на стадію проєктування і виробництва так званого "вірного веденого" безпілотника. Один KF-21 має керувати також до чотирьох таких дронів, а кожен з них — ще до чотирьох менших безпілотників. Відзначається, що роботи над "вірними веденими" вже ведуться.

Зрештою, четвертий етап, що має стартувати з 2038 року, передбачає повноцінне засвоєння етапу MUM-T і перехід до створення "системи систем", тобто по суті йдеться про бойову авіаціну систему наступного покоління з поєднанням винищувачів, безпілотних платформ, новітнього озброєння, бойової "хмари" тощо.

Читайте також: Найбільші українські виробники дронів досі не отримали контракти, завантаження лише на 5-15%