xcounter
#

Підготовка до вторгнення КНР: Тайвань маскує бронетехніку у міських умовах

Підготовка до вторгнення КНР: Тайвань маскує бронетехніку у міських умовах
17054

КНР продовжує наполягати на поверненні Тайваню в свій склад, і острівна держава готується до оборони на випадок військового вторгнення. В ході «тижнів бойової готовності», які проходять на Тайвані, з'явилися зображення танків та іншої бронетехніки, захованих в міських умовах. Армія показала незвичайні прийоми, в тому числі маскування бронетехніки під громадянську будівельну техніку, і укриття під мотлохом.

На фотографії, опублікованій Агентством військових новин Китайської Республіки (КР), було показано кілька варіантів бронетранспортера M113. Вони були заховані під мостом, і покриті папороттю і плющем, які можуть прорости крізь тріщини у цьому середовищі.

Бронетранспортер M113 Тайвань
Бронетранспортер M113 захований під мостом

Але були вжиті й більш екстремальні заходи, щоб замаскувати бронетехніку в місті. Вони включали в себе багатоцільову броньовану машину CM-32 8x8, адаптовану під жовтий цивільний кран. Ефект був досягнутий за допомогою фарбування дерев'яних дошок і тканини в жовтий колір.

Читайте також: ВМС США і Великобританії підпишуть угоду про об'єднання майбутніх технологій

Можливо, ще більш незвичайними є фотографії, на яких зображений принаймні один основний бойовий танк, захований в чомусь схожому на звалище. Імовірно, це зразок M60A3 Patton американського виробництва часів холодної війни або модернізовані CM-11 і CM-12 Brave Tiger.

Захований танк Тайвань
Танк був обтягнутий тканиною з металевим ефектом, яка зливається з навколишнім металобрухтом

У заяві прес-секретаря Міністерства національної оборони КР Ши Шун-вена (Shih Shun-wen), пояснюється, що військовим неназваної бронетанкової бригади армії КНР було доручено прикріпити листя до сітки, що покриває їх машини, а також використовувати міський антураж для візуального прикриття.

Інші підрозділи армії КР підтвердили свою участь в маневрах: 33-тя група хімічної війни, яка надала машини для виявлення і знезараження ядерної, біологічної та хімічної зброї, а також 269-я мотострілецька бригада.

269-я мотострілецька бригада Тайвань
269-я мотострілецька бригада перемістилася вночі з гірської бази в цивільний район в Сіньбейе, повідомляє Taiwan News

До складу підрозділів армійської авіації входила 601-а авіаційна бригада спеціального призначення. Їх бойові кораблі AH-64E Apache і недавно поставлені вертольоти UH-60M Black Hawk повинні були приземлитися поруч із залізничним вокзалом в місті Сіньчжу, перш ніж провести дозаправку і переозброєння.

Міністерство оборони підтвердило, що однією з цілей навчань для армії КР було підвищення її "здатності маскування, обману і маневреності відповідно до принципу "боріться, де б не відбувався бій "".

Хоча цей тип камуфляжу досить незвичайний, він має видатну історію часів Другої світової війни. Тоді броньовані машини були "модифіковані", щоб вони виглядали як їхні громадянські аналоги, зазвичай комерційні вантажівки. Така тактика, мабуть, найбільш широко використовувалася 8-ю армією Великобританії в Західній пустелі.

Танк британської армії в камуфляжі
Танк британської армії в камуфляжі вантажівки, жовтень 1942 року

Сумнівно, наскільки ефективними можуть бути такі методи маскування, каже видавництво TheWarZone. ІЧ-оптику не можна обдурити, але тим не менш, цього може бути достатньо, щоб затримати виявлення машини.

Навіть те, що може здатися досить поверхневим, насправді може принести значну вигоду в бою. Наприклад, армія США почала використовувати новий тип фарби, який допомагає зменшити ІЧ-сигнатуру танків M1 Abrams та іншої бронетехніки, що ускладнює їх виявлення.

П'ятиденна серія маневрів, відома як "Тиждень бойової готовності", розпочалася 26-го жовтня 2020 року. У ній також брали участь ПС і ВМС Китайської Республіки.

Військові ігри Тайваню не тільки забезпечують підготовку збройних сил, а й дають сигнал про загальну готовність КНР, яка вважає, що Тайвань треба повернути. Тому, вони відпрацьовують сценарії, які зосереджені на відбитті вторгнення НВАК. Є докази того, що підрозділи НВАК теж готуються до боротьби з тайванськими військами в міських умовах і проходять відповідну підготовку.

Якщо Тайвань зіткнеться з НВАК в сценарії вторгнення, кожен танк і бронетранспортер матимуть значення. Заходи, які вони вживають, щоб приховати ці машини під час навчань, можуть здатися нестандартними. Але цей вид камуфляжу може вплинути на тип сценарію міської війни, в якому збройні сили Тайваню будуть готові боротися.

Читайте також: "Війна" БМП, крейсер "Україна" та обіцяні боєприпаси: події тижня від Defense Express