xcounter
#

Під час змагань танкістів СВ ЗСУ вперше було випробувано систему LaserTag українського виробництва (фото)

2543
Лазерний випромінювач системи LaserTag від SKIF на танковій гарматі
Лазерний випромінювач системи LaserTag від SKIF на танковій гарматі

Тренувальну систему з імітаторами стрільби розробила вітчизняна компанія SKIF

Система була використана під час третьої фінальної номінації - "Злагодженість дій підрозділу з використанням системи LaserTag", яка цьогоріч проводиться вперше.

Танки підрозділів оснастили датчиками, імітаторами пострілу та лазерами, після чого взводи діяли один проти одного із завданням набрати максимальну кількість балів.

Читайте також: Змагання "залізних лицарів" Сухопутних військ на звання кращого танкового взводу: відео зі стрільб
LaserTag

"Ця система вперше використовується у масовій кількості. Нині – на танках. Хоча її можливо встановити й на іншу бронетехніку. Для умовного ведення вогню з гармати та кулемета використовується імітатор стрільби зі спареним лазерним випромінювачем, що закріплюється на стволі. Відстань та область ураження гармати й кулемета різна, що робить умовне ведення вогню максимально реалістичним", - розповів керівник департаменту військового виробництва компанії SKIF Едуард Дебелий.

"Постріл супроводжується гучним звуком вибуху піротехніки, що підвищує реалістичність навчання. Кількість умовних пострілів може бути обмежена аналогічно до боєприпасів танка", - додав він.

LaserTag

Своєю чергою, судді конкурсу на електронній мапі бачили рух танкових взводів, усі їх маневри та "постріли". Якщо суперник влучав у танк, комп'ютерна система фіксувала ураження й сигналізувала про "знищення" екіпажу.

LaserTag

Відзначається, що за допомогою нової української системи танкісти-навідники можуть навчатися знаходити та уражати статичні або рухомі цілі на різній дистанції, здобувати навички взаємодії зі штатними приладами наведення та ураження, відпрацьовувати ведення вогню з гармати та кулемета танка. І все це можливо без витрачання боєприпасів й практично в умовах реального ведення бою.

Більш того, при масштабних навчаннях вправи з застосуванням системи LaserTag можна переглядати на запису, що дає змогу командирам підрозділів аналізувати дії кожного танкового екіпажу й надалі вносити певні корективи.

LaserTag
Читайте також: ​На Рівненському полігоні змагаються танкісти