xcounter
#

Перетворити вертоліт на безпілотник: Black Hawk​ провів годину в повітрі без екіпажу

2970
Гелікоптер UH-60A Black Hawk під час свого першого "безекіпажного польот" у лютому 2022 року
Гелікоптер UH-60A Black Hawk під час свого першого "безекіпажного польот" у лютому 2022 року

У США активно тестують систему, що дозволить зробити навіть застарілі гелікоптери безпілотними

Армія США нещодавно провела випробування безпілотного гелікоптера Sikorsky Black Hawk – він протягом години перебував у повітрі без пілотів у кабіні чи прямого управління людиною – гелікоптером керував "комп’ютерний мозок", розповідають у виданні The War Zone.

Безпілотний Black Hawk
Безпілотний Black Hawk

Випробування пройшли у рамках експериментальної програми Project Convergence – в Армії США тестували, як нові системи допоможуть зокрема автономно поповнювати запаси військ у будь-який час та за будь-яких погодних умов.

Читайте також: Пройшов тисячі кілометрів у автономному режимі: безпілотний катер США вперше взяв участь у військових навчаннях

Відео з випробувань у лютому 2022 року

Під час випробувань тестувалася система автоматизації роботи льотного екіпажу під назвою ALIAS, яка дозволяє керувати гелікоптером без участі людини.

Вона передусім призначена для того, щоб допомагати екіпажам виконувати складні задачі – фактично, це "цифровий" другий пілот, однак автономне управління може бути як обмежено, так і розширено аж до повноцінного керування гелікоптером.

У майбутньому такою системою можна буде модернізувати будь-які застарілі гелікоптери, щоб використовувати їх як безпілотники.

"Sikorsky і DARPA керували гелікоптером Black Hawk без екіпажу, щоб продемонструвати, як діючий та майбутній парк пілотованих гелікоптерів армії США може також автономно поповнювати запаси передових сил", – прокоментували випробування у Sikorsky.

Читайте також: Яку нову унікальну здатність демонструють автономні машини від Robotic Research (відео)