xcounter
#

Перетворити гвинтівки на "бойові машини в цифровій мережі": ізраїльська Elbit Systems презентувала систему ARCAS

1231
Ось так футуристично виглядає презентація нової ізраїльської розробки. Джерело: elbitsystems.com
Ось так футуристично виглядає презентація нової ізраїльської розробки. Джерело: elbitsystems.com

Нова система має надати бійцю інтуїтивно зрозумілу інформацію про поле бою в режимі реального часу, яка значно спрощує виконання бойової задачі

Компанія Elbit Systems оголосила про випуск ARCAS – вбудованої комп’ютеризованої системи зі штучним інтелектом, яка взаємодіє з електрооптичним прицілом гвинтівки, з окулярами на шоломі та з вузлами самої зброї.

"ARCAS перетворює штурмові гвинтівки у цифрові бойові машини, об’єднані в мережу, що дозволяє різко змінити летальність та ефективність задач, а також живучість солдатів як вдень, так і вночі", – стверджують в Elbit Systems.

Читайте також: Армія США замовляє нові снайперські гвинтівки Barrett Mk22 на 50 млн доларів

Розробник стверджує, що система ARCAS надає піхоті та силам спецоперацій бойові можливості, які раніше для них були недоступні.

Штурмова гвинтівка цифрова система
Фото: Elbit Systems

Це, зокрема, пасивне вимірювання дальності, автоматична балістична корекція, виявлення джерела вогню, відеодетектування руху, можливість стріляти з-за рогу, інтерфейс з системою С2 (командування та контроль), навігаційна допомога, система ідентифікації "свій-чужий", відстежування кількості боєприпасів та можливість пристрілювання зброї без необхідності ведення бойової стрільби.

Комп’ютер зі штучним інтелектом інтегрований у переднє руків’я штурмової гвинтівки, на ньому запущене інноваційне програмне забезпечення та низка застосунків.

Цифрова гвинтівка Elbit Systems
Фото: Elbit Systems

Мініатюрний комп’ютерний блок обробляє дані, зібрані з поля зору солдата, тактичну інформацію від систем C2, дані від інших користувачів ARCAS в команді та інформацію про механіку гвинтівки.

Бойова інформація надається солдату у вигляді інтуїтивно зрозумілого зображення доповненої реальності на пейзажі, який військовий бачить через приціл або ж встановлений на шоломі окуляр.

Цифрова гвинтівка Elbit Systems
Презентація нової системи виглядає досить футуристично. Зображення: Elbit Systems

Військові керують системою за допомогою джойстика, розташованого на передньому руків’ї гвинтівки, а також графічного інтерфейсу користувача.

Система ARCAS розроблена на основі відкритої архітектури, має дві конфігурації – з тепловизійним прицілом або ж з прицілом для слабкого освітлення та може взаємодіяти з будь-яким існуючим прицілом.

Також система ARCAS може запускати додаткові та сторонні застосунки залежно від операційних потреб та вимог замовника.

Читайте також: Гвинтівки системи "антидрон" в Україні та світі