xcounter
#

Оператор не потрібен: БПЛА Avenger здійснив успішний політ з "розумною" системою Skyborg

3395
Безпілотник Avenger
Безпілотник Avenger

Система Skyborg може кардинально вплинути на те, як ВПС США будуть вести бої в повітрі в майбутньому

Дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL) оголосила, що її основна автономна система Skyborg, встановлена на безпілотному літальному апараті General Atomics Avenger, успішно завершила політ на базі ВПС Едвардс.

Skyborg – це апаратний та програмний комплекс, що діє як "мозок" безпілотника, оснащеного цією системою.

Читайте також: U-2 з власним R2-D2: літак-розвідник вперше здійснив політ зі штучним інтелектом замість другого пілота
БПЛА Avenger
БПЛА Avenger під час випробувань Orange Flag 21-2 Large Force

Керований системою Skyborg БПЛА Avenger здійснив політ тривалістю дві з половиною години 24 червня 2021 року під час випробувань Orange Flag 21-2 Large Force, які, як зазначають у ВПС США, "фокусуються на технічній інтеграції та інноваціях на різних рівнях технологічної готовності".

Безпілотник Avenger розпочав свій політ під управлінням людини-оператора, після чого, коли БПЛА набрав безпечну висоту, контроль апаратом був переданий "пілоту" Skyborg.

Станція командування та управління на землі контролювала політ Avenger, під час якого "розумна" система Skyborg виконала "серію основних дій, необхідних для безпечної роботи системи", зокрема йдеться про виконання навігаційних команд, політ у певній визначеній зоні із дотриманням вимог безпеки.

Avenger безпілотник
БПЛА Avenger у "морській" версії

Політ Avenger на Orange Flag став частиною масштабної програми AFRL під назвою Autonomous Attritable Aircraft Experimentation (AAAx), у рамках якої система Skyborg вже тестувалася на борту безпілотника Kratos UTAP-22 Mako. Ця програма, скоріш за все, націлена передусім на те, щоб зрештою мати змогу розгорнути низку достатньо дешевих БПЛА у місцях з високою ймовірністю втрати літака.

Водночас комп’ютерний "мозок" Skyborg зможе автономно керувати як "веденими", так і більш досконалими БПЛА. У AFRL хочуть, щоб ця система могла виконувати такі задачі, як зліт та посадка, і навіть самостійно приймати рішення під час бою на основі ситуаційних змінних.

ВПС США планують, що обладнані Skyborg безпілотники будуть працювати як повністю автономно, так і у складі мережевих груп, прив’язані через канали передачі даних до пілотованих літаків. Всі вони будуть керуватися "модульною системою автономного управління".

Водночас зазначається, що випробування системи Skyborg на борту Avenger демонструють, що модульна відкрита система може бути успішна на різних безпілотних літаках. Не виключається, що система Skyborg може стати вирішальним фактором з точки зору того, як ВПС будуть вести бої в повітрі в майбутньому.

Читайте також: Важливіше за бомби: безпілотники без штучного інтелекту стають непотрібними