xcounter
#

Олег Уруський: на осінь 2021 року заплановані державні випробування комплексу "Вільха-М"

2431
Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" відбулись 4 квітня 2019 року
Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" відбулись 4 квітня 2019 року

Паралельно, як стверджує очільник Мінстратегпрому, Збройні Сили України продовжують отримувати керовані ракети "Вільха"

Осінню 2021 року мають відбутись державні випробування керованого ракетного комплексу "Вільха-М". Ці випробування стануть фінальним етапом перед початком ракет цього типу для Збройних Сил України.

Про це Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський розповів в інтерв’ю виданню "Апостроф".

Читайте також: Армія Туреччини прийняла на озброєння БпЛА Akinci: Реджеп Ердоган відзначив внесок України (фото)
Віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський
"З приводу "Вільхи-М" - її державні випробування заплановані на осінь 2021 року, і з наступного року, сподіваюсь, вона теж буде постачатись на озброєння", - сказав Олег Уруський.

Очільник Мінстратегпрому також наголосив, що зараз триває закупка керованих ракет "Вільха" до реактивних систем залпового вогню "Смерч". Кількість та строк поставок урядовець не став розкривати.

Пуски ракет "Вільха" під час стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля-2020" у вересні минулого року

Водночас, як розповів Олег Уруський, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості працює також і над розвитком самої ракетної галузі України. Зокрема, нещодавно Кабмін видав постанову про початок корпоратизації Павлоградського хімічного заводу, який є "ядром" для усіх програм України по ракетному озброєнню, зокрема – по програмі "Вільха".

"Сподіваюсь, реформа ОПК дозволить нам залучати необхідні інвестиції для розвитку вітчизняної оборонки", - підсумував очільник Мінстратегпрому, і при цьому наголосив, що "обсяг можливих інвестицій у розвиток ракетного озброєння може сягати сотень мільйонів доларів".

300-мм реактивний снаряд Р624 "Вільха" від ДККБ "Луч", фото ілюстративне
Нагадаємо: в листопаді 2020 року під час зустрічі з блогерами тодішній головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що українське військо закупило лише 98 керованих ракет "Вільха" із дальністю стрільби. Такий факт Хомчак пояснив тим, що Збройні Сили України проводять закупівлі в першу чергу, виходячи із потреб фронту, а не перспективного розвитку.
Для порівняння, 98 ракет - це вісім повних залпів системи "Смерч"
Водночас, станом на травень 2020 року ДККБ "Луч" у відповідь на запит одного із ЗМІ повідомило, що запуск серійного виробництва керованої ракети "Вільха-М" із дальністю стрільби до 130 кілометрів має відбутись у 2021 році.

Втім, у квітні 2021 року ДККБ "Луч" офіційно повідомило, що знайшло першого експортнго покупця на ракети "Вільха-М". Що це за країна, і який обсяг поставки – поки що невідомо.

РСЗВ "Смерч", які виступають платформами для запуску "Вільхи", пройшли Хрещатиком під час параду 24 серпня 2021 року
Читайте також: Мінстратегпром хоче "воскресити" проект по локалізації в Україні навчально-бойового Boeing Т-7А