xcounter
#

Одразу два МБАК "Гюрза-М" повернулися до частин ВМСУ (фото)

9618
МБАК-02 P175 "Бердянськ" ВМСУ на МСЗ
МБАК-02 P175 "Бердянськ" ВМСУ на МСЗ

На МСЗ відремонтований катер P175 "Бердянськ", а у Маріуполі пройшов ремонтні роботи P178 "Лубни"

Зокрема, як повідомила прес-служба ДК "Укроборонпром", ДП "Миколаївський суднобудівний завод", достроково закінчило ремонт малого броньованого катера "Бердянськ" Військово-морських сил ЗСУ.

Своєю чергою, у Маріуполі було завершено виїзні докові роботи (також фахівцями МСЗ) з ремонту малого броньованого артилерійського катера проекту 58155 (шифр "Гюрза-М") P178 "Лубни".

Читайте також: Екологічна бомба сповільненої дії: крейсер "Україна" залишився без нагляду
P178 Лубни
Малий броньований артилерійський катер P178 Лубни спущений на воду в Бердянську / Фото: УМП

Відзначається, що на катері "Бердянськ", під час капітального ремонту (який розпочався у червні ц.р.), відновлено гвинто-стернову систему, донно-бортову арматуру, протектори, систему головного двигуна та усунуто пошкодження корпусу, отримані під час російської агресії у Керченській протоці.

МБАК P175
МБАК P175 "Бердянськ" на ДП МСЗ

"Відновлений катер успішно пройшов ходові випробування та вже переданий замовнику із випередженням передбаченого договором графіка. Ми у повному обсязі виконуємо всі взяті на себе договірні зобов’язання, вже завершуємо ремонтні роботи середнього десантного корабля ВМС ЗСУ "Юрій Олефіренко". Завод працює, нарощує темпи виробництва та втілює ряд заходів для фінансового оздоровлення підприємства від боргів, які роками накопичувалися попереднім керівництвом заводу", – повідомив директор ДП "Миколаївський суднобудівний завод" Валерій Калашніков.

СДК L401 "Юрій Олефіренко" входить в акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод"

Варто нагадати, що вже за часів праці директором Валерія Калашнікова (очільник заводу з 2017 року), у 2019 році, суднобудівному підприємству минуле керівництво Концерну, за дорученням Президента України Володимира Зеленського, перерахувало 54,8 млн грн для погашення заборгованості із заробітної плати працівникам й 31,7 млн грн для виплат компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату.

Десантний катер "Сватове" під час спуску на воду на МСЗ після завершення ремонту у лютому 2020 року

Ще близько 40 млн гривень, було перераховано від ДК "Укроборонпром" у 2018 році.

Попри всі ці заходи, вже у серпні ц.р. за ініціативою заводу, було подано звернення №36/371, згідно з яким, 16 жовтня ц.р. було відкрито впровадження в справі №915/1097/20 про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

МСЗ банкрут

Також, за останній рік, схоже ніяк не вирішене питання про анонсовану демілітаризацію крейсера проекту 1164 "Атлант", який є одним з найбільших "мінусів" на балансі підприємства.

Читайте також: Вся історія британського проекту катерів Vita: що мають отримати ВМСУ та українські корабели