xcounter
#

ОДАБ-9000 чи щось інше: чим РФ вдарила по Вовчанську (відео)

8352
ОДАБ-9000 чи щось інше: чим РФ вдарила по Вовчанську (відео)

Ворог продовжує використання вкрай потужних боєприпасів для авіаударів, але до міфічної ОДАБ-9000 навряд дійде

Ворог вдарив по Вовчанську надпотужним боєприпасом, використання якого потрапило на відео. На ньому район решток висотної забудови міста по центру якого й прилітає об'єкт, що потрапляє на пару кадрів зняти з дрона, після чого - величезний вибух.

Відео одразу розповсюджувалось із підписом, мовляв, це перше застосування ОДАБ-9000, найпотужнішого термобаричного боєприпасу, який є у розпорядженні РФ.

Читайте також: Військові аналітики США майже не вивчають досвід ЗСУ у війні проти РФ, і мають на це свої аргументи

Але з боку Defense Express зазначимо, що використання саме ОДАБ-9000 виглядає більш ніж сумнівним, бо мова йде про експериментальний боєприпас, який один єдиний раз у 2007 році випробували на полігоні.

А кадри з них стали основою для сюжету у стилі аналоговнєтного озброєння і тезою, що ця розробка перевищила за потужністю американську GBU-43/B MOAB - Massive Ordnance Air Blast. Через те, що MOAB це, як жарт, Mother Of All Bombs, то у РФ назвали свою бомбу "папою всіх бомб".

Водночас GBU-43/B є фугасною авіаційною бомбою для знищення складних укріплених районів, наприклад укриттів у печерах та має вагу 9,85 тонни, то російський є термобаричним боєприпасом з неоголошеною вагою. А назва ОДАБ-9000, яка має вказувати на вагу, з'явилась значно пізніше і можливо є вигадкою пропагандистів.

GBU-43/B MOAB
GBU-43/B MOAB

І використання саме ОДАБ-9000 дуже сумнівне. Бо цей боєприпас у своїй оригінальній конструкції скидається безпосередньо над ціллю, а носієм є Ту-160, Ту-95, Ту-22М3. Такий сценарій використання у поточних умовах просто неможливий, бо це б означало 100% гарантію втрати бомбардувальника від вогню ЗРК. Саме тому перший та єдиний раз, коли РФ використала Ту-22М3 для скидання бомб - Маріуполь.

Більше того, на відео можливо помітити, що мова йде про плануючий боєприпас, скоріш за все УМПК. А у РФ ці комплекти виготовляють для авіаційних бомб у калібрі 1500 та 3000 кг.

І у РФ існують на озброєнні ОДАБ-1500, які вже були неодноразово використані для ударів, а перший відомий випадок - у березні 2024 року. При цьому ворог продовжує їх використання якраз із комплектами УМПК. Зокрема у травні РФ вдарила ОДАБ-1500 по Олексієво-Дружківці на Донеччині, яка у 20 км від лінії фронту.

Водночас не виключно, що на відео УМПК з ФАБ-3000, які РФ використовує з травня-червня цього року. При цьому обидва боєприпаси, що ОДАБ-1500, що ФАБ-3000 з УМПК скидаються з фронтових бомбардувальників Су-34.

Оновлено:

Згодом у ОТУ "Харків" заперечили застосування так званого ОДАБ-9000 й зазначили, що ворог використав боєприпас меншої ваги і потужності і його вибух пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки.

Читайте також: Провал ракетної програми Ірану: запустити 181 балістичну ракету та нікуди не влучити