xcounter
#

Новий пакет зброї від США на 275 млн доларів затверджено та оголошено перелік

4002
Артилерійські снаряди входять майже у кожний пакет допомоги США (всі фото: DoD US)
Артилерійські снаряди входять майже у кожний пакет допомоги США (всі фото: DoD US)

Черговий пакет допомоги відносить до Drawdown Authority​ та буде переданий з запасів армії США

Україна отримає нове посилення озброєнням від США на 275 млн доларів, відповідне рішення затвердив президент країни Джо Байден. Відповідне рішення вже опубліковано на сайті Білого Дому.

Також на сайті Пентагону вже з'явився перелік озброєння, що у ньому передається:

Читайте також: У BAE показали, як виглядає надсучасне виробництво артилерійських боєприпасів на десятки тисяч снарядів на рік (відео)
  • додаткові боєприпаси до HIMARS
  • 80 тисяч 155-мм снарядів
  • засоби боротьби з БПЛА
  • "можливості протиповітряної оборони" (counter air defense capability)
  • позашляховики HMMWV
  • 150 енергогенераторів та польове обладнання
m777
Кожна передана 155-мм артсистема вимагає від союзників передачі ще більшої кількості боєприпасів

Цей пакет допомоги став першим у грудні і 27-м пакетом допомоги з повномасташбного вторгнення РФ, а попередній транш на 400 млн доларів був оголошений 23 листопада. Він також включав цілий ряд позицій з підтримки вже переданого озброєння, зокрема боєприпаси, зенітні ракети та позашляховики, але містив й доволі цікаву позицію під назвою "кулемети для боротьби з БПЛА", за чим, скоріш за все, ховались легендарні Minigun.

Водночас, попри те, що сума озброєння може здатися незначною у порівнянню із рекордними, наприклад, наприкінці вересня США виділили 1,1 млрд доларів у одному пакеті. Але це була допомога у межах Ініціативи сприяння безпеки України (USAI), тобто замовлення у виробників нової зброї, яка буде передана після виготовлення. А цей пакет належить до Drawdown Authority, вилучення з запасів збройних сил США, тобто його передача - питання доволі короткого часу.

Також навіть у таких, відносно незначних пакетах, може ховатися доволі потужні постачання озброєння, зокрема у 400-млн пакет, який був виділений на початку листопада, вмістились 1110 одиниць Phoenix Ghost, 250 БТР M1117, річкові катери та навіть 45 танків Т-72. При цьому M1117 - вже на підході.

Читайте також: США передали Україні спеціальні "імітатори РЛС": супер-рішення, щоб дурити рашситів