xcounter
#

Новий пакет допомоги від США на 225 млн із 200 БТРами, артилерією, боєприпасами та ракетами для ППО

7361
Бронетранспортери M113
Бронетранспортери M113

Лише БТРів у новому пакеті допомоги від США умістилось на шість механізованих батальйонів

США надають черговий пакет допомоги озброєння для України, який виділений за програмою президентського вилучення, PDA, за яким зброя передається одразу із запасів міноборони США. Оголошення траншу відбулось на фоні зустрічі Джо Байдена з Володимиром Зеленським у Парижі.

У пакет увійшли:

Читайте також: РФ вирішила полякати США ракетами "Циркон" з Куби та направила два найновіших носії
  • 155-мм гаубиці та 81-мм міномети
  • бронетранспортери M113
  • зенітні ракети для ЗРК HAWK та ПЗРК Stinger
  • боєприпаси HIMARS та для артилерійських систем у калібрі 155- та 105-мм
  • ПТРК Javelin, протитанкові гранатомети AT-4 та протитанкові ракети TOW
  • причепи для перевезення важкої техніки
  • легкі патрульні катери
  • боєприпаси до стрілецької зброї, гранати, саперні боєприпаси, ПНВ, запасні частини тощо

І хоча багато позицій не містить конкретного уточнення кількості, Пентагон вкотре публікує загальний перелік всього озброєння, яка призначене для передачі ЗСУ (Fact Sheet). І порівняння переліку, який був опублікований сьогодні та 24 травня дає дещо уточнену інформацію.

Зокрема у графі бронетранспортери M113 насправді заховано одразу 200 таких машин, і їх загальна кількість збільшилась до 600. І це доволі значна кількість бронемашин, які отримали від ЗСУ більш ніж схвальні відгуки. А така кількість - це про озброєння приблизно шести механізованих батальйонів.

M113
M113

Щодо 155-мм гаубиці, то мова вочевидь йде про M777, раніше було передано 198 одиниць, але тепер фігурує більш розмите понад 200. Щодо мінометів, то мова може йти про показник понад 30 одиниць, бо тепер також використано понад 200 всіх мінометів у всіх калібрах, замість 169 одиниць раніше із розбивкою по типах.

Катерів, які класифікуються як річкові, або прибережні, Україна отримає 10 одиниць, а також понад півсотні важких причепів.

M777
M777

Таким чином, мова йде не лише про "боєприпасний" пакет, а про доволі якісне посилення України доволі вагомою кількістю бронетранспортерів. Також передачу артилерії можливо вважати маркером того, що постачання боєприпасів виходить на стабільний рівень.

Читайте також: У Польщі відкрили виробничу лінію для вертольотів, які купили на заміну радянських Ми-2