xcounter
#

Новий камуфляж: "Спека" змінила колір і стане більш непомітною для противника

2689
"Спека" за новою схемою маскувального фарбування ЗСУ
"Спека" за новою схемою маскувального фарбування ЗСУ

Побачити цю машину наживо можна буде на статичній експозиції, яка буде представлена в Києві на 30-річчя Незалежності України

Вогнеметна система "Спека" калібром 122-мм на шасі "Дозор-Б" є машиною унікальною - подібного роду систем українське військо ще не має, на відміну від армії РФ, яка має і важкий самохідний вогнемет ТОС "Буратино" та вогнемет на колісному шасі ТОС-2 "Тосочка".

Відтак, як розповідав Defense Express, українські військові висловили своє пряме зацікавлення системою "Спека".

Читайте також: Швидкість і вогонь: перші фото нової 122-мм вогнеметної системи "Спека" на базі "Дозору-Б"
"Спека" за новою схемою маскувального фарбування ЗСУ

У системи "Спека" є й інша особливість – ця бойова машина розроблялась та виготовлялась у кооперації одразу трьох підприємств - ХКБМ ім. Морозова, яке власне є розробником "Дозору", ДП "Шепетівський ремонтний завод", яке відповідає за пакет направляючих для малогабаритної системи запуску нових боєприпасів та ДАХК "Артем" - безпосередній розробник та виробник нових засобів враження.

"Спека" за новою схемою маскувального фарбування ЗСУ

Проект "Спеки" розроблений за участю фахівців Центрального науково-дослідного інституту ОВТ ЗС України.

Ідея розробки легкої мобільної вогнеметної системи "Спека" на базі ТБКМ "Дозор-Б" народилась у "надрах" Управління високоточної зброї та боєприпасів Концерну "Укроборонпром". А відповідне рішення на запуск внутрішньої ДКР по розробці системи"Спека" приймало керівництво Концерну.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б"

Ми також розповідали про характеристики самохідного вогнемета "Спека". Зокрема – що у корпусі машини "Дозор" розміщено 10 направляючих із термобаричними снарядами, що мають дальність стрільби до 7 кілометрів.

При цьому, щоправда термобаричний реактивний снаряд у калібрі 122-мм РС-122ТБ під нову РСЗВ "Спека" на базі "Дозор-Б" зараз перебуває у плановому графіку розробки.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б" у бойовому положенні

У планах розробників – створити й роботизовану версію самохідного вогнемета "Спека".

Ну а поки що – ми презентуємо фото цієї системи у новому камуфляжному окрасі, який був введений у Збройних Силах України 7 липня. Побачити наживо "Спеку" можна буде на статичній експозиції, яка буде представлена в Києві на 30-річчя Незалежності України.

"Спека" за новою схемою маскувального фарбування ЗСУ
Читайте також: ​Новий камуфляж бронетехніки ЗСУ на прикладі БТР-4, що змінилось (фото)