xcounter
#

Німці та іспанці взялися за зброю проти гіперзвуку, націлену на загрози "2035"

2481
художнє зображення гіперзвукової зброї, фото ілюстративне
художнє зображення гіперзвукової зброї, фото ілюстративне

Така зброя має ефективно захищати небо над Європою після 2035 року

Компанії з Іспанії та Німеччини очолять зусилля з розробки нового гіперзвукового перехоплювача у рамках проєктів, що спонсорує Європейський оборонний фонд. Про це розповідає видання Defense News.

Зазначається, що ще у липні ЄС оголосив переможців першого списку проєктів, які фінансуються фондом – усього 61 науково-дослідний проєкт отримав понад 1,2 млрд доларів для своїх розробок.

Читайте також: У РФ вирішили оригінально натякнути, що мають проблеми з гіперзвуковою зброєю
рф гіперзвукова зброя
У Європі шукають протидію російським гіперзвуковим ракетам

Одну з найбільших нагород отримала програма European Hypersonic Defense Interceptor (EU HYDEF), яка охоплює концептуальний етап розробки гіперзвукового перехоплювача – ця програма розрахована на 36 місяців і має коштувати орієнтовно 110,2 млн доларів, з яких 100 млн профінансує Європейський Союз.

Наразі відомо, що за координацію програми буде відповідати іспанська компанія Sener Aerospacial Sociedad Anonima, а німецька Diehl Defense візьме у ній участь як технічний керівник.

Пуск IRIS-T SLM
Пуск IRIS-T SLM

Мета програми – створити "європейський перехоплювач, націлений на загрози 2035 +". Це будуть засоби протидії, які зрештою можуть бути інтегровані у комплекс протиповітряної оборони, що складається з систем, які здатні виявляти та попереджувати про загрози, а також відстежувати та перехоплювати, зокрема, і гіперзвукові засоби ворога, включно з ракетами.

Відзначається, що компанії Sener Aerospacial Sociedad Anonima і Diehl Defense вже працювали раніше над ракетами середньої дальності та IRIS-T і досвід, отриманий під час участі у цих проєктах дозволяє розглянути можливість спільної розробки ракети зі значно вищими характеристиками.

Читайте також: Чи "лякає" РФ своєю гіперзвуковою зброєю, витрачаючи наддорогі ракети на стаціонарні сховища