xcounter
#

Невже в Європі досі стоять на складах M113, що їх можна прийти і купити

14561
YPR-765 Збройних Сил України під час боїв за Бахмут, грудень 2022 року, фото - АрміяInform
YPR-765 Збройних Сил України під час боїв за Бахмут, грудень 2022 року, фото - АрміяInform

Які неочікувані джерела поставок бронетехніки можуть бути для Сил оборони України, навіть якщо на комерційних умовах

Держприкордонслужба в суботу 2 вересня прозвітувала, що 23 державні компанії паливно-енергетичного комплексу на прямий запит прикордонників зібрали кілька сот мільйонів гривень, на які вдалось придбати 50 гусеничних бронетранспортерів M113 для бригади "Сталевий кордон".

Зазначається, що такі БТР використовуватимуться і для підтримки бійців на полі бою, і для евакуації поранених. При цьому наводиться розбивка, що найбільший внесок у 300 мільйонів гривень зробив "Енергоатом", суми в понад 100 мільйонів гривень на бронетранспортери передали "Нафтогаз України" та "Укргідроенерго", "Укрнафта" та Оператор ГТС України.

Читайте також: Росіяни визнали, що беруть у М'янми 120-мм міни, і це просто неймовірно
Процес евакуації санітарного M113 ЗСУ за допомогою німецького тягача MAN HX81, літо 2023 року, прес-служба Четвертої окремої танкової бригади, фото ілюстративне

На цьому тлі цілком закономірно виникає питання, невже в Європі ще досі можуть стояти бронетранспортери M113 на складі, що їх можна прийти і купити на комерційних умовах. Як можемо зрозуміти – так, такі бронемашини ще можуть стояти на консервації у приватних компаній.

І по певному набору причин з нашої сторони могло бути прийняте рішення викупити ці машини за власний кошт, натомість сподіваючись на допомогу від Заходу в більш чутливих сегментах, наприклад засоби ППО.

M113 на зберіганні в бельгійській OIP, зима 2023 року, зображення з відкритих джерел

Якщо наводити можливі приклади приватних суб’єктів у Європі, які можуть бути розпорядниками подібної бронетехніки, то можемо згадати в першу чергу бельгійську OIP, в якої нещодавно викупили "золоті" Leopard 1 для ЗСУ. Або ж німецьку приватну компанію FFG, що "світилась" у проекті по відновленню тих же Leopard 1A5DK в рамках спільного проекту з Данією.

Але у випадку саме із M113 для ДПСУ фактичним постачальником бронемашин міг виступити зовсім інший приватний суб’єкт, про якого ми поки що не маємо зовсім ніякого поняття.

Португальські БТР M113 прямують в Україну, липень 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ почала поставки Як-130 для Ірану: що за літак і для чого потрібен