xcounter
#

НАТО на навчаннях протестувало десятки систем для боротьби з БПЛА, а також власний прототип комплексу ARTEMIS

1222
"Крупний калібр" для знищення невеликих дронів, фото ілюстративне
"Крупний калібр" для знищення невеликих дронів, фото ілюстративне

Альянс хоче мати єдину концепцію застосування різних антидронових систем для ефективної боротьби з навалою невеликих безпілотників

НАТО продовжує працювати над створенням ефективної системи координації систем ППО країн-членів цієї організації проти невеликих безпілотних літальних апаратів. Так, з 2 по 12 жовтня цього року в Нідерландах Альянс провів навчання з метою перевірки здатності союзних країн захищатися проти невеликих БПЛА, повідомляє видання Flight Global.

боротьба з БПЛА
Під час ініційованих НАТО навчань було протестовано понад 70 систем протидії БПЛА

"Протягом останніх років зловмисники використовували недорогі безпілотні літальні апарати, створюючі потенційну загрозу безпеці союзників. Неправомірне використання невеликих безпілотників є значним та зростаючим ризиком для операцій і повсякденної оборонної діяльності для НАТО та інших країн", – зазначив Крістіан Коман, керівник напрямку боротьби з дронами Агенції зв’язку та інформації НАТО.

Читайте також: Нова концепція морського БПЛА дозволяє запускати дрон з води і з підводного човна (відео)

Так, оскільки наразі є низка різних за класом безпілотників, від яких треба захищатися, військові частіше обирають комплексний підхід, який збільшує гарантії щодо правильного вибору зброї, доступної під час атаки.

Разом з тим, координувати роботу різних систем, що є на озброєнні у країнах-членах НАТО, дуже складно. За даними Альянсу, у рамках нещодавніх навчань понад 20 компаній протестували більш як 70 різних систем, щоб підвищити стандарти технічної сумісності.

Антидронова рушниця
Боєць ЗСУ з антидроновою рушницею виробництва литовської компанії NT Service на Донбасі / Фото: ТСН

Водночас Агенція зв’язку та інформації НАТО на навчання також протестувало і власний прототип системи боротьби з дронами під назвою ARTEMIS – вона використовує алгоритми машинного навчання для виявлення та класифікації дронів на основі їх радіочастотних сигналів.

Ця система також може виявляти напрям безпілотного літального апарату та визначати місцезнаходження оператора того чи іншого дрона.

Читайте також: "Сириус", "Орион" та "Гром": у РФ хочуть нашвидкуруч побудувати завод з виробництва БПЛА