xcounter
#

​Надсекретний космоплан X-37B відправився на орбіту із черговою втаємниченою місією

562
Космоплан X-37B під час посадки
Космоплан X-37B під час посадки

X-37B вже вшосте здійснює орбітальний політ

Космічні війська США вивели на орбіту безпілотний космоплан X-37B. Пуск ракетоносія Atlas V був здійснений з космодрому на мисі Канаверал 17 травня.

У США не розкривають всі задачі космоплану, строки місії та навіть орбіти. Відомо лише про два експерименти NASA із вивченням впливу космічної радіації та інших випромінювань на рослини та матеріали, а також про експеримент із перетворення сонячної енергії у микрохивльову для її передачі на Землю.

Читайте також: ​США створює космічний флот з мікросупутників для розвідки: перший запуск до кінця 2020 року

Окрім того X-37B розмістить на орбіті супутник FalconSAT 8, який також проведе ряд дослідів пов’язаних із тестуванням плазмового двигуна (Magnetogradient Electrostatic Plasma Truster), карбонових нано-трубок та нової антені з "метаматеріалів" (Metamaterials Antenna).

Для X-37B це вже шоста місія з 2010 року, коли він здійснив орбітальний політ протягом 224 діб. Протягом усіх інших стартів у США не розкривали повний перелік експериментів та завдань, які виконує X-37B. Таке рішення створило цілу плеяду теорій, які пояснюють справжні задачі космоплану.

X-37B
Для X-37B це вже шостий політ

Найбільш вірогідна з них, що X-37B - це так-званий супутник-інспектор, який здатний багаторазово змінювати свою орбіту та наближатися до інших космічних об’єктів. У теорії це дозволяє, наприклад, виводити з ладу супутники-шпигуни противника, або ставити завади їх роботі.

Водночас у Пентагоні підкреслюють, що X-37B дозволяє відпрацювати багаторазові космічні системи та проводити унікальні експерименти, які неможливо здійснити на Міжнародній космічній станції.

X-37B
Точні задачі X-37B ніколи не розголошувались

X-37B - безпілотний космоплан, який запускається у космос за допомоги ракетоносія, може маневрувати та змінювати орбіти, а також здійснювати посадку на аеродром. Довжина космоплану 8,9 м, розмах крила 4,5 м. Він має вантажний відсік та злітну масу - біля 5 т. Пентагон офіційно підтвердив про існування щонайменше двох X-37B, які здійснюють орбітальні польоти.

Читайте також: Американці показали, як швидко вони вистежать ворогів на полі бою