xcounter
#

Модернізована ЗСУ-23-4М А1 "Рокач" на передовій та успішно працює по противнику (відео)

ЗСУ-23-4М А1 "Рокач"
ЗСУ-23-4М А1 "Рокач"
45564

ЗСУ-23-4М А1 "Рокач" від ДП "Завод "Арсенал" засвітилась на передовій

Зенітна самохідна установка ЗСУ-23-4М А1 "Рокач" вже успішно несе службу на передовій та захищає українське небо. Про це говорить відео, який боєць ЗСУ поширив в мережі.

На ньому зафіксована робота по повітряній цілі із засідки. На камеру також попало бойове відділення, яке й дозволило ідентифікувати машину саме, як "Рокач", завдяки сучасним моніторам та оновленій системі керування вогнем.

Читайте також: Т-72Б3, як виродок російського танкобудування: розгромний огляд танкіста-навідника ЗСУ трофейної машини (відео)

Але попри модернізацію шляхом повного оновлення системи управління вогнем, включно зі встановленням РЛС на основі цифрової антенної решітки, зенітники працюють у ручному режимі та лише з оптичним каналом. Таке рішення вже викликало велику кількість запитань до автора. Але він пояснив це дуже коротко: "в даному випадку працюємо в ручному режимі, так треба".

А одним з небагатьох пояснень, чому саме обрано такий режим залишається скритність. У випадку вмикання РЛС її випромінення буде за доволі невеликий час зафіксоване ворожими станціями радіоелектронної розвідки, визначено координати зенітної установки та завдано артилерійський удар.

РЛС рокач
РЛС на основі ЦАР на "Рокачі"

Цікаво, що розробник "Рокача" ДП "Завод "Арсенал" передбачив саме подібний сценарій використання зенітної установки, тому у версії А2 передбачено встановлення додаткової оптиколокаційної системи. Але станом на 2021 рік про їх замовлення не йшлось.

ЗСУ-23-4М А2
ЗСУ-23-4М А2 "Рокач" зі станцією з тепловізійним та телевізійними каналами

Відомо, що на 2022 рік планувалось закупівля певної кількості ЗСУ-23-4М А1, завдяки тому, що машина успішно пройшла відомчі випробування і знаходилась на постачанні Збройних Сил України.

Читайте також: Бійці ССО ледь не впритул "розстріляли" ворожу БМП-2 з РПГ (відео)