xcounter
#

Міноборони Росії починає у Севастополі будівництво нової унікальної РЛС "Яхрома": що ховається за цією назвою

Міноборони Росії починає у Севастополі будівництво нової унікальної РЛС "Яхрома": що ховається за цією назвою
2487

Вперше про будівництво у Криму нової радіолокаційної станції "Яхрома" повідомив міністр оборони Росії генерал армії Сергій Шойгу під час підсумкової колегії відомства 21 грудня 2020 року. Тоді без особливих деталей було сказано, що проєкт почнеться у Севастополі у 2021 році.

"У 2021 році міністерству оборони належить вирішити ряд пріоритетних завдань. В рамках переозброєння <...> почати роботи з будівництва РЛС "Яхрома" у Севастополі", - сказав тоді Шойгу.

Наказ про початок робіт з будівництва радіолокаційної станції "Яхрома" у Севастополі і окремих вузлів загоризонтного виявлення повітряних цілей у містах Калінінграді і Зея в Амурській області був підписаний у пакеті.

Читайте також: Як Росія нашпиговує Крим зброєю: Україна представила нові дані для ОБСЕ

Днями з'явились нові подробиці щодо РЛС "Яхрома". Російська агенція ТАСС, посилаючись на джерело в оборонно-промисловому комплексі, повідомила, що нова станція увійде до системи попередження про ракетний напад.

Основне призначення системи - в максимально короткі терміни засікти і взяти на супровід балістичні ракети, випущені по території РФ або її союзників.

"Дана станція не має аналогів, вона буде працювати у чотирьох діапазонах: метровому, сантиметровому, дециметровому і міліметровому". Також було повідомлено, що огляд станції складе 270 градусів.

Як відомо, раніше у Криму Росія планувала розмістити РЛС проєкту "Воронеж-М" - як складову єдиної системи раннього попередження Росії про ракетний напад. Нова РЛС "Воронеж" мала відстежувати пересування літаків і супутників, а також пуски будь-яких балістичних і крилатих ракет супротивника аж до Гібралтару. Її планувалось розмістити на території Нахімовського району Севастополя.

Станції типу "Воронеж" - модульні. Все обладнання РЛС монтується і налаштовується прямо на заводі, на місці тільки збираються модулі і перевіряється робота апаратури. Сама станція складається з будівлі для персоналу, контейнерів для обладнання і приймально-передавальної установки з антенною решіткою. Можливе поєдання декількох модулів - під особливості того чи іншого технічного завдання

У 2019 р. було повідомлено, що відповідний комплекс буде розміщено на базі радянської РЛС дальнього виявлення "Дніпро", яка знаходиться на мисі Херсонес (на фото).

Зазвичай РЛС раннього попередження про ракетний напад працюють у метровому діапазоні. Можна припустити, що РЛС "Яхрома" - це розширена версія РЛС проєкту "Воронеж-М" з додаванням нових модулів - дециметрового, сантиметрового і міліметрового діапазонів - для виконання місій спостереження у різних радіочастотних спектрах, кожен з яких визначатиме свій унікальний потенціал для виявлення тих чи інших об'єктів.

РЛС дальнього виявлення "Дніпро", яка знаходиться на мисі Херсонес (на фото). Тепер тут буде "Яхрома"?

Нова станція у Криму замінить на бойовому посту радянську РЛС дальнього виявлення типу "Дніпро", яка була побудована ще за радянських часів на мисі Херсонес. Будівництво нового військового об'єкта у Криму має завершитися в 2023 році.

Також можна стверджувати, що Росія продовжує заходи, скеровані на подальшу мілітаризацію Криму як своєрідного форпосту - з сучасними можливостями для нападу та захисту на значній площі як суходолу, так і прилеглої акваторії.

Читайте також: Чи зважиться Росія на відкриту агресію проти України цього року