xcounter
#

Lockheed Martin покаже свою заміну Stinger, яка має завершити випробування вже найближчим часом

3017
Рендер пропозиції NGSRI від Boeing, який не пройшов далі
Рендер пропозиції NGSRI від Boeing, який не пройшов далі

Заміну Stinger, виробництво якого величезними зусиллями вдалось реанімувати, мають почати виробляти у 2026-2027 році

Оборонний гігант Lockheed Martin, який є найбільшим виробником озброєння не лише у США, а у світі, готується до демонстрації своєї нової розробки - зенітної ракети ближньої дії.

Це результат роботи над проєктом Next Generation Short Range Interceptor (NGSRI), який був ініційований армією США у 2023 році з метою створення заміни ракеті Stinger та в якому зараз Lockheed Martin конкурує з Raytheon. Водночас збирати пропозиції від розробників у цьому напрямі у Пентагоні почали ще з 2020 року.

Читайте також: Наскільки ймовірна поява у Росії Shahed-101 як у єменських хуситів та "Хезболли", та які дані про ці БПЛА

Саму розробку покажуть на виставці AUSA, яка сьогодні відкривається в Арлінгтоні (Вірджинія), але Janes вже поспілкувалась з представниками компанії, які зазначили, що нова ракета вже один раз була протестована у військах на початку 2024 року. А от у 2025 році очікується проходження льотних випробувань, які мають бути завершені до жовтня.

Stinger
Пуск Stinger

З боку Defense Express зазначимо, що такі стислі строки розробки були оголошені одразу і за планом весь проєкт має бути завершений до 2026 року. Це включно не лише із розробкою, випробуваннями та укладанням угоди на виробництво. Бо малосерійне виробництво нової ракети має розпочатись вже у 2026-2027 році.

З відомих вимог до нової ракети - можливість запуску з існуючих пускових, тобто ракета має бути у тих самих габаритах, що і Stinger. А відрізнятися від нього має більшою швидкістю, стійкістю до завад та ефективним ураженням БПЛА. Водночас для нової ракети плануються створити й пускові нового покоління на сучасних цифрових технологіях.

Stinger бпла

Також варто додати, що про конкурентну пропозицію від Raytheon, а саме ця компанія зараз відповідає за відновлене виробництво Stinger, нічого не чути. Водночас рестарт їх виробництва виявився доволі складним завданням. Для цього знадобилось не лише переконструювати ракету, а й "мобілізувати" пенсіонерів для її збирання.

Читайте також: 200 безкоштовних БМП Bradley від США коштують 1,6 млрд євро: у Греції порахували та відмовились