xcounter
#

Литва вирішила краще купити ППО замість Leopard 2, варіанти по ЗРК відкриті

2935
ЗРК NASAMS збройних сил Литви, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS збройних сил Литви, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вільнюс робить цікаві перестановки в пріоритетах на оборонні закупівлі, про що ми і розповімо нижче

В січні 2024 року Міноборони Литви заявило доволі амбітні плани по розширенню потужності своїх сухопутних військ. Наприклад, тоді литовське оборонне відомство заявило про намір створити першу дивізію до 2030 року, і для її утворення зокрема придбати мінімум 54 танки Leopard.

При цьому Вільнюс також заявляв намір придбати додаткові 120 колісних бронемашин Boxer (або Vilkas за місцевим позначенням), на додачу до уже наявних 88 машин. Однак після того, як новим керівником литовського Міноборони став Лаурінас Кащюнас, в планах оборонних закупівель Литви відбулась дуже цікава постановка пріоритетів.

Читайте також: Що у Британії назвали переходом ОПК на воєнні рейки та про що дійсно йде мова
Литовський Vilkas, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, як пише французький портал Opex360, новий очільник оборонного відомства Литви вирішив зменшити кількість запланованих до закупівлі танків максимум до 12 машин як кількості, достатньої для комплектування роти. Натомість – на вивільнені кошти придбати системи протиповітряної оборони.

Підкреслюється, що при цьому Литва все рівно розраховує в першу чергу саме на колективний захист в сегменті протиповітряної оборони від НАТО. І що на даний момент нема чіткого розуміння по тому, які ж саме ЗРК хоче закуповувати офіційний Вільнюс.

Тому тут однаково ймовірним виглядає варіант, за якого Литва піде на збільшення кількості наявних комплексів NASAMS III, котрі наразі складають ядро національної системи ППО. Або ж – що Литва приєднається до ініціативи інших країн Балтії по колективній закупівлі німецьких комплексів IRIS-T SLM.

Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще один цікавий акцент – Міноборони Литви замість придбання колісних ББМ вирішило придбати гусеничні бойові машини піхоти. Ймовірно, таке рішення буде спрямоване на розширення співпраці з концерном Rheinmetall, котрий має намір розгорнути в Литві виробництво боєприпасів.

При цьому автори Opex360 описали цікавий політичний нюанс. В своїх заявах глава литовського оборонного відомства Кащюнас наголошував, що в зміні пріоритетів по закупівлі техніки опирався в першу чергу на рекомендації військового керівництва. Водночас, ці плани вирішив публічно підтримати і глава МЗС Литви Ландсбергіс.

Читайте також: Іран для своїх дивних модернізацій отримав БТР-60ПБ ще від СРСР у 1970-х роках