xcounter
#

Коли треба негайно знищити баржу з танками та БК: один день з життя розрахунку HIMARS

17594
Коли треба негайно знищити баржу з танками та БК: один день з життя розрахунку HIMARS

Як українські військові виконують бойові задачі зі своїми американськими ракетними системами HIMARS

Ракетна система HIMARS в руках ЗСУ за три з половиною місяці зарекомендувала себе як ефективна зброя, знищивши вже сотні об’єктів російської армії – складів з боєприпасами, військових баз, мостів, переправ тощо.

Водночас журналістами видання The Wall Street Journal минулого місяця вдалося отримати унікальний доступ та поспілкуватися з підрозділом ракетної системи HIMARS, що ефективно знищує російську армію. Переповідаємо про те, як виглядає типове виконання бойової задачі розрахунком цієї ракетної системи.

Читайте також: США вирішили "схрестити" M142 HIMARS та крилату ракету LRASM, але не для ЗСУ

"Бійці підрозділу готували вечерю, коли отримали свою п’ять за день задачу: поцілити у казарми та річну баржу, що перевозить боєприпаси та танки, на відстані 50 миль [орієнтовно 80 км]", – розповідають у виданні.

himars ракетна система
Ракетна система HIMARS в Україні

У два HIMARS втиснулися шість осіб – командир ввів дані про координати у планшетний комп’ютер, щоб визначити, з якого місця буде найбезпечніше здійснити пуски.

Коли HIMARS прибуває на місце запуску, навідник натискає одну кнопку, щоб спрямувати ракети в небо – і ще одну, щоб їх випустити. Загалом знадобилося тридцять секунд, щоб випустити сім ракет поспіль – ракети ще не встигли долетіти до цілі, а дві ракетні системи вже поверталися "на базу".

Через десять хвилин розрахунки отримали ще одну задачу – знищити радянські ракетні установки у 44 милях [близько 70 км] від місця базування підрозділу – низка ракет була успішна відправлена по ворожих позиціях.

Як розповідає командир підрозділу лейтенант Валентин Коваль, на Херсонському напрямку HIMARS забезпечує до 70 % ураження цілей. Зокрема, чотири машини його підрозділу знищили сотні росіян та "демілітаризували" близько 20 зенітних батарей.

Читайте також: Морська піхота США "доповнить" свої M142 HIMARS безпілотними протикорабельними установками