xcounter
#
Пуск Long March 3B

Китай добудував власний GPS: запущено останній супутник глобальної навігаційної системи BeiDou

Пуск Long March 3B
405

​Програма створення BeiDou тривала понад 20 років та стала третьою у світі системою глобальної навігації

Китай офіційно завершив побудову власної системи супутникової навігації BeiDou. Запуск останнього супутника BeiDou-3 відбувся 23 червня з космодрому Січан на півдні Китаю за допомоги ракетоносія Long March 3B.

Таким чином Китай став третьою країною з такою системою після США з GPS, та Росією з ГЛОНАСС. Окрім того, Пекін випередив Євросоюз, який також у цьому році має завершити створення Galileo.

Читайте також: 30 см ясності: які чужі супутники служать Україні в зоні ООС

Цей супутник став 55-м апаратом системи BeiDou, запуски яких почались у 2000 році та 35-м з серії BeiDou-3, які відрізняються доволі цікавим рішенням розміщення на орбіті.

Зокрема угрупування BeiDou-3 складається з основного масиву супутників на середній навколоземній орбіті, та декількох апаратів на геостаціонарній та похилій геосинхронній орбіті. Водночас, у системі GPS супутники знаходяться виключно на кругових орбітах з єдиною висотою та часом обертання для всіх апаратів.

Орбіти BeiDou-3
Орбіти BeiDou-3

Додамо, що створення системи BeiDou тривало понад 20 років та складалось з трьох етапів. На першому у 2000-2003 роках була створена експериментальна система з трьох супутників, на другому у 2007-2012 роках - національна система навігації, яка працювала над територією Китаю та прилеглих районах. Робота над третім, завершальним етапом, розпочалась у 2015 році.

Long March 3B

Пуск Long March 3B. Колір вогню пов'язаний із використанням азотного тетраоксиду (аміл) з несиметричним диметилгідразином (гептил)

Створення глобальної системи навігації для Пекіну має величезне військове значення через те, що дозволяє у рази підвищити ефективність військ по всьому світу, включно із можливістю використання високоточного озброєння. Зазначимо, що у випадку глобального конфлікту супутники GPS та ГЛОНАСС, скоріш за все, передуть на "закриті" канали зв’язку, що унеможливить їх використання противником.

Читайте також: ​США створює космічний флот з мікросупутників для розвідки: перший запуск до кінця 2020 року