xcounter
#

"Ювілейна" ракета Vega з українським двигуном успішно пройшла старт, третій за 2021 рік

1026
20-ий старт ракети-носія Vega, 16 листопада 2021 року
20-ий старт ракети-носія Vega, 16 листопада 2021 року

Це вже 18 успішний пуск (20 загалом) легкої європейської ракети-носія, один з двигунів якої створений в Україні

Європейська РН Vega у вівторок, 16 листопада 2021 року, втрете у цьому році була запущена в космос із космодрому Куру (Французька Гвіана).

Як відзначили у прес-службі КБ "Південне", з 2012 року Vega стартувала 20 разів (18 разів успішно). За цей час було виведено на орбіту 111 космічних апаратів. Попередній пуск європейської ракети відбувся у серпні цього року.

Читайте також: Італійська компанія закупить в України ще 10 ракетних двигунів для європейської ракети-носія Vega

Блок маршового двигуна РД-843, який використовують у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП "Південне".Серійне виробництво цього агрегата виконує ДП "ВО Південний машинобудівний завод".

Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega
Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Відомо, що особливістю цього двигуна є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна для розширення діапазону корисних навантажень.

Четвертий ступінь РН Vega з українським двигуном
Четвертий ступінь РН Vega з українським двигуном

Нагадаємо, що у 2021 році також відбулося два успішні пуски американської ракети-носія "Антарес" (Antares), основну конструкцію першого ступеня якої розробило КБ "Південне" та виготовив "Південмаш". Починаючи з 2013 року ця ракета доставила на МКС 16 транспортних кораблів Cygnus з вантажем NASA.

Читайте також: Тафтай говорить, що до 2025 року Україна отримає розвідувальні супутники із роздільною здатністю до 1 метра