xcounter
#

Франція провела успішний пуск ракети Vega з українським двигуном

1730
19 старт ракети-носія Vega 17 серпня 2021 року
19 старт ракети-носія Vega 17 серпня 2021 року

Зараз спеціалісти КБ "Південне" працюють над покращенням характеристик української частини ракети-носія Vega - двигуна БМД РД-843

О 04:47 за київським часом, 17 серпня цього року (з 19 загальних пусків), з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані, 17-й раз успішно стартувала ракета-носій легкого класу Vega, що розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI).

Про це повідомило Державне космічне агентство України.

Читайте також: Володимир Тафтай: у наступному році, ми плануємо запуск ракети "Циклон-4М" в Канаді

РН в якості основного навантаження вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг на замовлення компанії Airbus Defence and Space. Також за межі атмосфери Землі були виведені чотири космічні апарари – кубсати RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення ЄКА та кубсат BRO-4 на замовлення стартапу Unseenlabs.

Нагадаємо, блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки четвертого ступеня Vega розробило ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля", а серійно виготовляє ДП "ВО Південний машинобудівний завод".

Як відзначила прес-служба КБ "Південне", особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна, щоб розширити діапазон виведених корисних навантажень.

ТТХ двигуна РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega
ТТХ двигуна РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Європейські виробники ракети й надалі планують співпрацювати з українською стороною у виготовленні Vega. Зокрема у квітні цього року італійська сторона замовила додаткові 10 двигунів для РН. Можливо це будуть вже оновлені версії.

Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega
Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Варто додати, що окрім спільних запусків з Європою, українські космічні підприємства продовжують свою роботу і з США. Так, нещодавно (11 серпня цього року) успішно відбувся другий у цьому році (15 загалом) пуск ракети-носія середнього класу Antares.

Читайте також: "Південмаш" відвантажив в США габаритно-стикувальний макет першого ступеню нової ракети-носія середнього класу (відео)