xcounter
#

Італійська компанія закупить в України ще 10 ракетних двигунів для європейської ракети-носія Vega

4149
Легкий ракетоносій Vega та український двигун для нього
Легкий ракетоносій Vega та український двигун для нього

КБ "Півднне", ДП "Південмаш" та італійська компанія AVIO S.p.A досягли домовленості про додаткове постачання 10 двигунів

Про це у п’ятницю, 30 квітня ц.р., повідомила прес-служба державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля".

Відзначається, що Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав домовленість, яка принесе українським космічним підприємствам близько 6 млн євро, що була досягнута спільними зусиллями представників української ракетно-космічної галузі та МЗС України.

Читайте також: На Саудівську Аравію у 2020 році припало більше третини ракетно-космічного експорту України
Vega

"Розширення участі в європейській програмі Vega свідчить про надійність та конкурентність інженерних розробок української ракето-космічної галузі. Якісний високотехнологічний експорт розвиває українську економіку, забезпечує замовлення для підприємств, робочі місця для українських спеціалістів. Супроводження таких контрактів входить до топ-пріоритетів МЗС, і зусилля українських дипломатів в Італії зіграли важливу роль у досягненні цієї домовленості", – відзначив Міністр закордонних справ.

РД-843
Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Наразі, за чинним контрактом, розрахованим до 2023 року виконується постачання 11 блоків маршового двигуна європейскої РН Vega. Сім блоків вже поставлено замовнику, ще один буде відвантажено найближчим часом, а останні три блоки знаходяться в процесі виробництва.

Vega
Для європейської ракети-носія Vega в Україні виготовляють двигуни четвертого ступеня РД-843 (VG143)

Однак в цьому контракті мав місце пункт на додаткове замовлення, чим і скористалася AVIO S.p.A.

Vega
Четвертий ступінь РН Vega з українським двигуном

"Чинний контракт містить опцію, яка передбачає виготовлення додаткових 10 установок. Дякуємо українським дипломатам, які тримали справу під контролем, неодноразово контактували як з керівництвом компанії, так і з представниками Італійського космічного агентства, що призвело до позитивного результату", - пояснив Головний економіст ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова" Дмитро Нікон.

РД-843
Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Варто додати, що українськи підприємства космічної галузі співпрацюють з італійською компанією AVIO S.p.A. за програмою Vega (спільний проєкт Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства) з 2004 року. Зай цей час в Україні було вигтовлено та поставлено замовнику понад 20 блоків маршового двигуна.

Зауважимо, що 16-й успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega з українським двигуном відбувся з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані у четвер, 29 квітня 2021 року.

Читайте також: У 5-6 разів дешевше за ЗРК Patriot : КБ "Південне" представило нову універсальну ЗРС "Кільчень" з дальністю до 280 км (відео)