xcounter
#

Якщо один Як-52 вже збив вісім "Орлан-10" та Zala, про що це нам говорить

7574
Український Як-52 в об'єктиві рашистського БПЛА над Миколаївщиною, червень 2024 року, зображення з відкритих джерел
Український Як-52 в об'єктиві рашистського БПЛА над Миколаївщиною, червень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Що на даний момент вже відомо про використання цих літаків для відсічі рашистам

У відкритому доступі з’явились фотознімки одного із Як-52, із котрих випливає зокрема, що конкретно екіпаж саме цього літака має на своєму рахунку шість збитих розвідувальних БПЛА "Орлан-10" та два дрони Zala рашистів. Окрім всього іншого, це нам демонструє те, що Як-52 для протидії безпілотникам росіян використовуються в рази частіше, аніж відповідні відео з’являються у відкритому доступі.

Тут ми можемо пригадати, що кадри з використанням Як-52 для збиття ворожих БПЛА до цього моменту фігурували лише в двох епізодах – 27 квітня цього року над Одещиною та на початку червня над Миколаївщиною.

Читайте також: З’явилося дійсно унікальне відео, як наша БМП Bradley розстріляла FPV-дрон рашистів
Один із Як-52 в розпорядженні Сил оборони України, червень 2024 року, фото з відкритих джерел

При цьому певною інтригою, попри публікацію відповідних кадрів, лишається бортове озброєння наших "мисливців за дронами" Як-52. До цього моменту були припущення, що для стрільби використовується особиста зброя одного із членів екіпажу.

Однак на цьому фото ліхтар кабіни прикритий брезентовим чохлом, що в свою чергу не дає ніяких можливостей будувати подальші припущення. А дані про озброєння на Як-52 важливі, бо це якраз про те, чи можна на практиці масштабувати використання літаків з поршневими двигунами для протидії рашистським БПЛА.

Один із Як-52 в розпорядженні Сил оборони України, червень 2024 року, фото з відкритих джерел

На цю історію також звернули увагу автори порталу The War Zone, котрі оперують даними, що в розпорядженні Сил оборони України може бути навіть два чи три Як-52, котрими оперує "Цивільний повітряний патруль", що раніше і в інших форматах долучався до відсічі російським загарбникам.

При цьому цікаво, що заявляється показник вартості одного Як-52 орієнтовно в 50 тисяч доларів або 2 мільйони гривень.

З однієї сторони, такий відносно малий цінник навряд чи означає, що ці самі Як-52 можуть бути в масовому доступі на цивільному ринку, і можливо якраз навпаки – "Цивільний повітряний патруль" в цій історії фігурує як один із можливо небагатьох регулярних експлуатантів літаків цього типу.

З іншої сторони, є певна іронія в тому, що для збиття російських дронів вартістю в кілька десятків тисяч доларів використовується поршневий літак аналогічної вартості.

Раніше Defense Express писав про те, що у нас дійшло до Як-52 проти "Орлан-10", то чому б не згадати про OV-10 Bronco.

Читайте також: Північна Корея має 3,5 тисяч танків та 21,6 тисяч артсистем, але що з того може отримати Росія