xcounter
#

Якій країні пропонують обміняти всі свої радянські запаси зброї, щоб посилити ЗСУ

11193
Грецька ЗУ-23-2 на шасі БМП-1
Грецька ЗУ-23-2 на шасі БМП-1

У США хочуть "вигрести" всю можливу радянську зброю для ЗСУ, натомість пропонують в замін своє чи європейське озброєння для "донорів"

Сполучені Штати запропонували Греції пропозицію із заміни всього наявного радянського озброєння та військової техніки, що є на озброєнні, на більш сучасні зразки від американських чи європейських компаній – таку інформацію розповідає польське видання Defence24.pl із посиланням на портал Ptisi & Diastima.

Наразі Греція офіційно поставила ЗСУ низку зразків озброєння та боєприпасів, зокрема гранатомети РПГ-18, тисячі 155-мм артилерійських снарядів, десятки FIM-92 Stinger, 122-мм реактивні снаряди, 7,62 мм патрони, а також 40 БМП-1А1, які Греція обміняла на німецькі бронемашини Marder.

Читайте також: Одразу 100 танків для ЗСУ: "другий раунд" зі Словаччиною та чи можуть бути це "не такі" Leopard з Греції
БМП-1
Грецька БМП-1
У контексті таких "кільцевих обмінів" з Грецією варто пам’ятати таке – ця країна, ймовірно, не погодиться дати зброю "в борг", місяцями очікуючи на заміну, тому основне в цьому питанні – що запропонують Греції партнери і як швидко вони зможуть це поставити. Обмін, до речі, буде проходити у рамках процедури продажі зброї США Foreign Military Sales (FMS).

С-300ПМУ1
С-300ПМУ1

Очевидно, що найцінніше, що є в Греції і може посилити ЗСУ – це системи протиповітряної оборони, і тут виникає питання, що ж реально можуть поставити Афіни. Країна, згідно з даними Military Balance за 2022 рік, має 25 одиниць ЗРК 9К331 "Тор-М1" (загалом у сухопутних та повітряних військах), 38 9К33 "Оса-М", аж 523 одиниці ЗУ-23-2 та 12 одиниць С-300ПМУ1.

З іншого боку, Греція могла б передати ЗСУ більшу кількість БМП-1 чи, наприклад, РПГ-18 або ж тих же протитанкових керованих ракет 9К111 "Фагот". Але, знову ж таки, все впирається в те, як швидко Греція зможе отримати заміну та чи погодиться вона взагалі на якісь серйозні пропозиції.

Читайте також: Розшивають вузькі гирла: США домовились з Грецією про використання порту для передачі Україні зброї