xcounter
#

Як Збройним Силам на полі бою допомагають роботизовані платформи THeMIS

1798
Фото ілюстративне, джерело — Milrem Robotics
Фото ілюстративне, джерело — Milrem Robotics

Сьогодні ЗСУ мають на озброєнні 14 одиниць роботизованих платформ від Milrem Robotics у різних версіях

Естонська компанія Milrem Robotics, відома своїми роботизованими платформами, зокрема типу THeMIS, розповіла, як українські військові використовують їхні машини на полі бою — сьогодні Силам оборони було поставлено 14 таких безпілотних платформ, з яких сім — у версії CASEVAC (транспортування поранених і перевезення вантажів) і ще сім у версії CNIM, для розмінування територій.

роботизована платформа
Фото: Milrem Robotics

Поспілкувавшись з нашими військовими, в естонській компанії відзначають, що ці платформи "повною мірою" використовуються в Україні для тих чи інших місій, виконуючі передусім дві найважливіші функції — знижуючі ризики для самих військових, а також і втрати іншої техніки.

Читайте також: Британці показали робота-"сороконіжку" Dragon UGV, який знадобився би ЗСУ для прориву мінних полів

"Евакуація поранених і розчищення маршрутів — це дві трудомісткі дії, під час яких військові, які виконують ці завдання, одразу ж стають мішенню для противника", — відзначає відповідальний за українську програму Milrem Robotics Юрі Паюсте, нагадуючи, що платформами THeMIS можна керувати з безпечного місця.

За його словами, наші оператори дронів відзначають, що особливо в умовах бездоріжжя ця роботизована платформа замінює важкі вантажівки, виконуючи роль поповнення запасів підрозділів. THeMIS менше застрягає у багнюці й, крім цього, через його невеликі розділи ворогу важче вполювати таку машину з безпілотника.

Зрештою, роботизовані платформи THeMIS стають у пригоді й нашим інженерам, ці машини використовуються для перевезення мін з метою пришвидшення процесів мінування території.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року стало відомо, що естонська компанія Milrem Robotics та "Укроборонпром" підписали угоду "про початок створення багатодоменних роботизованих оборонних систем нового покоління", у рамках якої зокрема розглядається й виробництво низки платформ — як в евакуаційній та інженерній, так і у бойовій версіях.

THeMIS Combat
Роботизована платформа THeMIS Combat, фото — Milrem Robotics

Хоча сьогодні наземні роботизовані платформи поширені не настільки широко, як дрони, але раніше Defense Express розповідав, що наші Збройні Сили ймовірно вже вирішуватимуть, як на полі бою поєднати танки та роботи — одна з танкових бригад могла отримати роботизовані платформи Trail-Blazer від чеської оборонної компанії Isolit-Bravogj.

Читайте також: Як бійці Kraken вже використовують робот AGEMA від "Української бронетехніки" на фронті