xcounter
#

Неймовірно, але ЗСУ уже вирішуватимуть, як поєднати танки та роботи

9161
Український Т-64 на полі бою, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ
Український Т-64 на полі бою, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Бо подібне питання ще місяць назад стояло скоріше в теоретичній площині

Чеська оборонна компанія Isolit-Bravogj безоплатно поставила для ЗСУ вже вісім роботизованих платформ Trail-Blazer, і готує до поставки уже чотири. Відомо, що такі роботи можуть брати до 350 кілограмів вантажу, мають швидкість ходу від 4 км/год до 8 км/год, мають дальність ходу до 32 кілометрів, автономність роботи до 8 годин, дальність управління – до 1 кілометру при використанні пульта.

За деякими даними, такі роботизовані системи отримала одна із танкових бригад ЗСУ, де ці платформи використовуватимуться для доставки вантажів на передову та для евакуації поранених. Про це йдеться в публікації чеського видання Hospodarske Noviny.

Читайте також: Франція має угоду на третю партію вищинувачів для Індонезії
Роботизована платформа Trail-Blazer від чеської оборонної компанії Isolit-Bravogj, яка передається ЗСУ, фото – Vaclav Vasku

Від Defense Express наголосимо, що якщо справді такі роботизовані платформи від чеського виробника будуть поставлені саме для однієї з танкових бригад нашого війська, то це може означати зокрема, що наші війська вже вирішують одне із перспективних доктринальних питань – як поєднувати між собою на полі бою танки та роботизовані платформи, або чи ж взагалі саме така зв’язка матиме місце в боях проти рашистів.

Якщо проаналізувати наведені вище характеристики роботизованих платформ від чеського виробника, то виходить, що бійці наших танкових підрозділів отримають в своє розпорядження значну кількість дистанційно керованих платформ, які гарну вантажопідйомність і тривалість роботи, гусеничний хід для гарної прохідності, однак дальність управління – всього 1 кілометр.

Відповідно, потрібно буде вирішувати, як прикривати роботизовані платформи своїм вогнем на полі бою. Ну бо очевидно, що по нашим роботам на гусеницях зі сторони рашистів летітимуть буквально усі можливі засоби ураження.

Український Т-64 на полі бою, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Цікаво, що орієнтовно місяць назад британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI) видав об’ємне та цікаве дослідження про майбутнє бронетанкових сил на полі бою в сучасній війні.

Один із розділів цього дослідження стосувався теоретичних викладок по темі, чи можуть сучасні роботизовані платформи замінити собою танки та іншу бронетехніку. Відповідь виглядала так – ні, будь-яка роботизована платформа не матиме ані належної вогневої міці, ані рівня захисту. Але танки та роботи можуть взаємодоповнювати один одного на полі бою, при грамотній постановці питання.

І так виходить, що питання взаємодії ОБТ і роботизованих систем на полі бою ще місяць назад лежало в чисто теоретичній площині. А тепер воїни ЗСУ стануть першими, хто створить практичні напрацювання по цій темі.

Український Т-64 на полі бою, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ
Читайте також: ЗСУ під Авдіївкою підбили рідкісну рашистську САУ 2С34 "Хоста", яких було півсотні