xcounter
#

Як польський щит ППО з новим озброєнням набуває сучасної форми

2429
Як польський щит ППО з новим озброєнням набуває сучасної форми

На польському сайті Defense24.pl 14 жовтня була надрукована стаття Якуба Паловського "Польський щит набуває форми. Нова ера для зенітної зброї. Оскільки тема зараз дуже важлива для України, Defense Express вважає доцільним ознайомити своїх читачів з цією статтею.

Впровадження ЗРС Patriot є лише одним із елементів побудови польської інтегрованої системи ППО. Нещодавно ЗС Польщі отримали 1-й багатоканальний ЗРК Mała Narew, також укладено рамкову угоду щодо системи Pilica +. Але найбільші виклики перед ЗС, ОПК та МО ще попереду.

Як сказав глава МО М. Блащак, – Середній шар ППО Польщі – ЗРС Patriot, нижній – ЗРС Narew, найнижчий – ПЗРК Piorun, доповнений комплексами Pilica.

Читайте також: Скільки років необхідно чекати на ЗРК Patriot: приклад Польщі, яка лише зараз перейшла до їх випробувань
ппо польща пзрк piorun
ПЗРК Piorun – найнижчий шар польської ППО

Інтеграція засобів ППО відбуватиметься поетапно – наступні елементи будуть надійдуть у 37-й ракетний д-н ППО у Сохачеві, а потім знову у Торуні. Завершення інтеграції та підготовки бійців 37-го д-ну означатиме, що 1-й підрозділ ПРО ВПС отримає можливість протистояти цілям на середніх відстанях (до 100 км), а також деяким балістичним ракетам.

Новосформований 18-й зенітний полк нещодавно отримав 1-шу вогневу од. багатоканального ЗРК Mała Narew, що дозволяє боротися з кількома цілями одночасно за допомогою ракет CAMM. Вона інтегрована з польськими РЛС Soła та системою керування вогнем Zenit. I Mała Narew, і Patriot є першими у ЗС Польщі за 30 років ЗРС з дальністю понад 7 км.

Mała Narew
Система Mała Narew

До цього часу, окрім ПЗРК Piorun та Grom, і самохідних або причіпних установок (наприклад, Pilica), ЗС Польщі були оснащені лише пострадянськими модернізованими системами. Їх потрібно замінити, бо вони не відповідають вимогам сучасного поля бою. ЗРК "Куб" та "Нева-СК" також є комплексами більш старшого покоління, ніж "Бук" та С-300, якими сьогодні Україна захищає своє небо. У свою чергу, частина ЗРК "Оса-П", ймовірно, була передана Україні.

Польський комплекс Osa-AKM-P
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

ЗС Польщі вступають в еру сучасної ППО. Вона використовуватиме як закордонні рішення, у т.ч. числі ЗРС Patriot та систему IBCS, що поєднує у собі елементи ППО, але адаптована до польських вимог та побудована з великою участю польського ОПК, та вітчизняним устаткуванням (РЛС поза LTAMDS, елементи систем керування). Міжнародна співпраця стосуватиметься і ракет. Перші партії ракет CAMM відправляються з Британії, але ракети CAMM-ER радіусом дії 45 км, які, ймовірно, увійдуть до ЗРС Narew, будуть ліцензовані, а також нові ракети CAMM-MR ще більшої дальності мають бути спільно розроблені ОПК Польщі та Британії. Співробітництво ОПК також стосується окремих елементів ракет PAC-3 MSE та РЛС LTAMDS.

Перші поставки ЗРС Mała Narew або Patriot є важливою нагодою для навчання та набуття досвіду, оскільки у найближчі роки ЗС Польщі мають отримати набагато більше нових систем ППО. І це буде викликом не тільки фінансування (що, втім, простіше під час війни через східний кордон), але й підготовки інфраструктури та навчання персоналу. Останнє може бути дуже складним, тому що зовсім по-іншому відбувається при малих поставках ЗРС та при поставках великої кількості ЗРС.

Можна сподіватися, що досвід навчання перших ЗРС дозволить розробити систему, яка забезпечить проведення ефективного навчання. Доведеться забезпечити підготовлених солдатів, тому що резервісти, ймовірно, не зможуть бути використані у такому обсязі, як на старих ЗРК. Водночас буде збільшено кількість інших елементів ЗС Польщі, зокрема артилерії, не кажучи вже про формування нових частин. Тому підготовка людських ресурсів буде складним завданням.

Лінійка польських ЗРК малої дальності Poprad, ілюстративне фото з відкритих джерел
Лінійка польських ЗРК малої дальності Poprad, ілюстративне фото з відкритих джерел

Є багато програм модернізації, які вже запущені та потребують підготовки та фінансування.

Напрямки модернізації польської ППО

1. Piorun. Першою з реалізованих програм модернізації ППО є Piorun. Це ПЗРК нового покоління, який Mesko постачає з 2018 р. Україна отримала ці ПЗРК як військову допомогу, і вони успішно використовувалися в бойових діях. Спочатку контракт для ЗС Польщі від 2016 р передбачав замовлення 420 ПУ та 1300 ракет, новий контракт – ще 600 ПУ та 3500 ракет.

Збільшення обсягу замовлення значно посилить польську ППО на коротких відстанях. Piorun також потребує подальшого розвитку. Комплекс простий у використанні та високо оцінений солдатами. Збільшення кількості ПЗРК Piorun є найменш складний захід.

2. Pilica +. Одночасно з постачанням ЗРС Mała Narew на початку жовтня було підписано рамковий контракт на 21 вогневу од. системи Pilica +. Це приклад розвитку спроможності на основі національного потенціалу, оскільки система Pilica, яка спочатку використовує лише 23-мм гармати та ПУ Grom/Piorun, отримає нові польські РЛС Bystra та ПУ ракет CAMM, а у перспективі матиме також гармати з програмованими боєприпасами та систему протидії БПЛА.

Pilica
Pilica

Система Pilica / Pilica + має досить компактну архітектуру, тому вона зможе швидко змінювати положення та забезпечувати захист розширених (за необхідності) батарей Patriot, наприклад, від протирадіаційних ракет, точних боєприпасів тощо (спочатку заплановано 6 вогневих батарей, та їх буде 21).

3. Narew. ЗРС малого радіуса дії Narew є найскладнішою програмою ППО, її масштаб великий та буде ще розширюватись. Для ЗС Польщі із 3-ма дивізіями спочатку було заплановано 19 батарей (38 вогневих од., тобто 114 ПУ, 8 ракет на кожній), нинішній контракт передбачає придбання 23-х батарей, але він був підписаний раніше плану формування 2-х нових дивізій (з припущенням 4-дивізійної структури). У 2022 р було вирішено створити згаданий вище Mała Narew, який забезпечить базовий потенціал багатоканальних систем.

"Великий" Narew набагато амбітніший, оскільки для нього будуть придбані вогневі од. із ліцензійними ракетами (CAMM-ER та CAMM-MR у майбутньому), які підтримують багатофункціональні РЛС Sajna, розроблені PIT-RADWAR. спеціально для цієї ЗРС та РЛС попереднього виявлення PET-PCL та P-18PL Вони мають бути з’єднані з ЗPC Wisła за допомогою системи управління ППО IBCS відповідно до польських вимог до побудови конфігурації, і водночас у постачанні командних та комунікаційних систем польський ОПК відіграватиме важливу роль лідера програми. Це дуже важливо, бо саме ЗРС Narew має боротися з більшістю цілей, таких як літаки та вертольоти, а також діятиме сумісно з іншими інтегрованими елементами (наприклад, винищувачі F-35, які могли б виступати датчиками для всієї системи).

4. Wisła – ІІ фаза. Продовжується реалізація програми ЗРС середньої дальності Wisła. 24 травня М. Блащак повідомив, що надіслав запит щодо реалізації 2-ї фази програми Wisła. Він включатиме до 2-х батарей ще 6 батарей ЗРС Patriot / IBCS, озброєних ракетами PAC-3 MSE та оснащених усюди направленими РЛС LTAMDS. Попередній графік передбачав їх постачання у 2026-2028 роках.

Пуск PAC-3 MSE
Пуск PAC-3 MSE

Після завершення цих поставок Польща матиме 16 вогневих од. ЗРС Patriot (8 батарей), інтегрованих з IBCS, які підтримуються комплектами Pilica + і поступово розширюються. ЗРС Wisła буде співпрацювати з ЗРС Narew у рамках однієї системи. Таким чином буде побудована дуже потужна та ешелонована система ППО.

Однак реалізація усіх цих завдань буде дорого коштувати. Загальні витрати на елементи ППО, тільки на етапі придбання, будуть вищими за 100 млрд. злотих. Крім того, вищезгадане велике завдання підготовки покоління (поколінь) персоналу ЗРС з нуля на новому обладнанні. І це важка кадрова ситуація для ЗС, особливо щодо фахівців. Викликів багато, тим паче, що навіть перелік завдань, які тут згадані, не "замикає" будівництво системи ППО, адже системи Sona також плануються (і потрібні) для прикриття мобільних СВ, а Nіda — для боротьби з дронами.

Але немає іншого шляху, окрім побудови сучасної інтегрованої ешелонованої ППО. Сьогодні це показує війна в Україні, але про це доведеться згадувати десятиліттями. Треба планувати та модернізувати ППО таким чином, щоб з одного боку швидко досягти необхідних спроможностей, а з іншого – мати можливість підтримувати та розвивати їх протягом усього життєвого циклу, а також дбати про інші сфери оборони держави. Тому що вони, як і комплексна ППО, є системою "суден, що сполучаються", і їх треба розвивати комплексно.

Юрій БАРАШ, спеціально для Defense Express

Читайте також: У Польщі визнали, що у НАТО могли не впоратись з аналогічною ракетною атакою, як це зробили Повітряні Сили України