xcounter
#

Як пілотам гелікоптерів Black Hawk допоможе штучний інтелект

1148
UH-60 Black Hawk
UH-60 Black Hawk

Агенція перспективних оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) уклала з Northrop Grumman контракт на розробку програмного забезпечення зі штучним інтелектом, яке допоможе пілотам гелікоптерів UH-60 Black Hawk під час польотів

Прототип, який буде працювати в гарнітурі доповненої реальності, є останньою спробою DARPA та Армії США автоматизувати пілотування гелікоптерів. Так, Міноборони США раніше зосереджувалося на використанні автоматизації для того, щоб звільнити пілотів від рутинних задач та зосередитися на прийнятті важливіших рішень.

штучний інтелект гелікоптер UH-60 Black Hawk
Прототип помічника штучного інтелекту від Northrop Grumman має допомогти пілотам гелікоптерів діяти як в стандартних, так і не в стандартних ситуаціях

Вартість контракту не розголошується. Відомо, що Northrop Grumman у партнерстві з Університетом Центральної Флориди розробить програму під назвою "Інтуїтивний помічник оператора та контекстно-адаптивного мислення", яка допоможе пілотам UH-60 Blackhawk справлятися з "очікуваними та несподіваними завданнями".

Читайте також: Замість XQ-58A Valkyrie чи UH-60 Black Hawk – легкий автомобіль: у США тестують платформи для запуску БПЛА

Програма штучного інтелекту використовуватиметься у візуальному та інструментальному польоті для вирішення різних проблем, наприклад, якщо в гелікоптері загорівся двигун.

"Метою цього прототипу є розширити набір навичок пілота, — каже Ерін Черрі, старший менеджер програми автономії в Northrop Grumman. – Це допоможе виконувати нові завдання, допоможе у розпізнаванні та уникненні помилок, скоротить час виконання завдання та, найголовніше, допоможе запобігти катастрофічним подіям".

Служба працює з DARPA над окремою програмою під назвою "Система автоматизації роботи льотного екіпажу в кабіні" для автоматизації керування польотом UH-60. Також вивчається можливість запуску та керування невеликими дронами зі службового гелікоптера.

Читайте також: Як зекономити мільйони на гелікоптері: американські військові отримали перший UH-60V зі "скляною кабіною"