xcounter
#

Як не потоне, то згорить: під час випробувань ТКБМ "Дозор-Б" сталася пожежа

7349
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

За попередніми даними, дослідний зразок машини, який доопрацьовували на ХКБМ, зазнав значних пошкоджень

За інформацією Defense Express у вівторок, 7 вересня 2021 року, на території ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") трапилась надзвичайна подія з дослідним зразком фінальної (серійної) версії ТКБМ "Дозор-Б".

Тактична Бойова Колісна Машина "Дозор-Б", котра стояла в цеху ХКБМ, загорілася. Спроби погасити пожежу особливого успіху не мали.

Читайте також: Замовлень на ТКБМ "Дозор-Б" у 2021 році немає: бронемашина досі не пройшла кваліфікаційні випробування

За попередньою інформацією, з великою ймовірністю йдеться про машину, яка готувалася для кваліфікаційних випробувань і раніше брала участь у випробуваннях спільно з польською Oncilla 4х4 (так званий фінальний серійний зразок). Після проходженння відповідних тестів мало стартувати серійне виробництво ТБКМ "Дозор-Б" для Збройних Сил України на потужностях ХБКМ та ЛБТЗ.

Oncilla
Поки "Дозор-Б" переслідують різні проблеми, його польська "копія" Oncilla масово була продемонстрована на військовому параді

Підпал ТКБМ відбувся у ситуації, яка межує з безвідповідальністю.

За попередньою інформацією, було вирішено перевірити роботу протипожежної системи "Дозор-Б". Це було вирішено зробити шляхом підпалу димової шашки, яку підпалили, поклали у відро, а це відро поставили у всередину бронемашини та зачинили двері.

ТКБМ Дозор-Б
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Проте відро виявилося промасленим, тому воно спалахнуло. Усередині дослідного зразка машини почалася пожежа. Щоб погасити пожежу, відкрили двері в машині, але після цього вогонь став ще сильнішим. Спроби погасити пожежу кислотними вогнегасниками успіху не мали. Тоді був підтягнутий 100 літровий порошковий пожежегасник. Майже вся його місткість була засипана всередину машини. Цей спосіб гасіння має достатньо критичні наслідки для проводки електроніки у внутрішньому устаткуванні дослідного ТКБМ.

ТКБМ Дозор-Б
З самого початку виробництва ТКБМ "Дозор-Б" переслідували проблеми

Зараз на ХКБМ оцінюють масштаб збитків.Якщо виявиться, що постраждали комплектуючі імпортного виробництва в тому числі,це суттєво вплине на початок термінів кваліфікаційних випробувань фінального зразка "Дозор-Б".

А відтак, і суттєво відкладе у часу рішення про закупку цих машин серійного виробництва для Збройних сил України.

ТКБМ Дозор-Б
Невдалі випробування з подолання водної перешкоди у 2015 році

Складається враження, що долю "Дозор-Б", як то кажуть, "пороблено". Нагадаємо, що під час старту випробувань української ТКБМ (восени 2015 року) один зі зразків, що був переданий для дослідної експлуатації втопили в озері, що також негативно вплинуло на терміни проходження державних випробувань.

Читайте також: "Тосочка" по-українськи: підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б" (фото)