xcounter
#

Індія у прискореному режимі закуповує велику партію ізраїльських дронів-камікадзе

2539
Баражуючий боєприпас SkyStriker від Elbit Systems другої модифікації презентованої у 2020 році / Фото: Elbit Systems
Баражуючий боєприпас SkyStriker від Elbit Systems другої модифікації презентованої у 2020 році / Фото: Elbit Systems

Ударні БПЛА SkyStriker від Elbit Systems Міноборони Індії має отримати протягом наступних 12 місяців

Військові Індії 31 серпня 2021 року підписали з розташованою в Бангалорі компанією Alpha Design контракт на прискорене придбання 120 баражуючих боєприпасів SkyStriker розробки ізраїльської компанії Elbit Systems.

Вартість цього контракту, за даними місцевого видання Timesnownews, складає близько $140 млн.

Читайте також: Дрони як зброя: стан і перспективи ударних безпілотників для ЗСУ
SkyStriker
Баражуючий боєприпас SkyStriker від Elbit Systems раннього зразка в польоті / Фото: Elbit Systems

Збирання ударних дронів SkyStriker буде проводитися в Бангалорі на створеному Elbit Systems і Alpha Design спільному підприємстві Alpha-Elsec Defense and Aerospace Systems, при цьому постачання індійській армії буде проведена протягом 12 місяців. Повідомляється, що локалізоване виробництво SkyStriker вже налагоджена в Бангалорі для виконання "експортних замовлень".

SkyStriker
Баражуючий боєприпас SkyStriker від Elbit Systems раннього зразка / Фото: Elbit Systems

SkyStriker просувається Elbit Systems з 2017 року і на сьогодні вже закуплений декількома країнами. Першим відомим їх замовником став Азербайджан, який вперше продемонстрував ці апарати в січні 2019 року і потім активно застосовував їх у Другій Карабаський війни восени 2020 року. Імовірно, дані боєприпаси закуплені також Армією оборони Ізраїлю.

SkyStriker
Закуплені Азербайджаном ізраїльські ББ SkyStriker від Elbit Systems ранньої модифікації під час показу президенту Азербайджану Ільхаму Алієву у 2019 році / Фото: прес-служба Президента Азербайджану

Ізраїльський дрон оснащений малошумним електричним двигуном зі штовхаючим гвинтом та запускається з легкої катапульти. Дальність дії - до 100 км, а максимальна швидкість - 185 км/год. Максимальна злітна маса апарату SkyStriker (для апаратів ранніх випусків) становить 35 кг, включаючи інтегровану модульну бойову частину масою 5 або 10 кг, в залежності від поставленого завдання. Максимальна тривалість польоту становить від однієї до двох годин, в залежності від ваги бойової частини.

SkyStriker
Баражуючий боєприпас SkyStriker від Elbit Systems другої модифікації презентованої у 2020 році / Фото: Elbit Systems

Відомо, що SkyStriker виготовляється у двох версіях – первісній (зразка 2017 року) та більш сучасній зі змінами у корпусі (модернізація 2020 року). У бойових діях в Нагірному Карабасі у 2020 році Азербайджан використовував апарати обох видів.

SkyStriker
Один з незпрацювавших ББ Elbit Systems SkyStriker останньої версії збройних сил Азербайджану найдений під час бойових дій в Нагірному Карабасі

Нагадаємо, в Україні також тривають певні роботи зі створення аналогічних ударних дронів. Так, ще у 2017 році ПАТ "ЧеЗаРа", ПРАТ "НВО "Практика" та польська компанія WB Electronics презентувала оновлений варіант ударно-розвідувального комплексу "Сокіл", що мав у своєму складі баражуючий боєприпас Warmate.

RAM UAV
БПЛА RAM UAV на стенді ДК "Укроборонпром", що було розгорнуто на 3-й Міжнародній виставці та конференції безпілотних систем і тренажерів UMEX 2018

Під час Міжнародної виставки та конференції безпілотних систем і тренажерів UMEX 2018, яка проходила в Абу Дабі (ОАЕ) в лютому 2018 року, був презентований, розроблений ТОВ "Компанія оборонних і радіоелектронних технологій" (КОРТ), безпілотник-камікадзе RAM UAV.

В рамках Міжнародної виставки "Зброя та безпека 2019" приватним "Науково-виробничим підприємством "Атлон Авіа" вперше було представлено власну розробку - ударний безпілотний комплекс "Грім" ST-35.

КБ Robotics
Розробки від КБ Robotics: РСВК-М "Мисливець" та новий комплекс для запуску дронів-камікадзе

Також, під час кількох виставок "Зброя та безпека" були представлені й інші проекти - баражуючий боєприпас (ББ) LUACC касетного запуску від КБ Robotics, БПАК UJ-22 Airborne з ББ "Злива" від "Укрджет", високоточний розвідувально-ударний дрон RAM II виробництва КВП "Українська бронетехніка" та комплекс дистанційно керованих літальних апаратів (ББ) "Мисливець" від ДАХК "Артем".

На жаль, наразі жоден з цих зразків не пройшов державні випробування, не запущений в серійне виробництво й Збройними силами України не закуповується (як і вже розроблені раніше зразки іноземного виробництва). Власне більшість вітчизняних проектів (окрім хіба що ST-35 "Грім") взагалі існують лише у вигляді макетів чи одиничних прототипів.

Читайте також: Уряд Індії погодив купівлю 56 транспортників Airbus на заміну Ан-32 лише за 9 місяців після підписання контракту