xcounter
#

Франція запустила новий супутник CSO-2 для своєї армії: які характеристики матиме апарат

1096
Програма Composante spatiale optique стартувала в 2010 році
Програма Composante spatiale optique стартувала в 2010 році

Вартість програми супутників Composante spatiale optique сягає 1,5 мільярда доларів

Франція запустила 29 грудня 2020 року із космодрому "Куру" супутник CSO-2 (Composante spatiale optique). Розробником супутника стала корпорація Airbus, апарат працюватиме на потреби збройних сил Франції.

Про це йдеться в публікації порталу European Defence Rewiew.

Читайте також: 30 см ясності: які чужі супутники служать Україні в зоні ООС
Фото запуску ракети із супутником CSO-2 з космодрому "Куру"

Супутник CSO-2 має масу 3,5 тонн, працюватиме на орбіті 480 кілометрів. Цей апарат зможе передавати Франції та її союзникам зображення у 3D-форматі із роздільною здатністю 20 сантиметрів у видимій та інфрачервоній смугах. CSO-2 зможе проводити моніторинг однаково якісно і в нічний час, і в денний час. Постачальником оптичної апаратури для супутника Airbus стала компанія Thales Alenia Space.

Апаратура прийому даних із супутників розробки Airbus

Супутник CSO-2 став другим в серії апаратів Composante spatiale optique. Ці апарати забезпечуватимуть геоінформаційну розвідку надзвичайно високої роздільної здатності збройним силам Франції та її союзникам – Німеччині, Швеції, Бельгії та Італії - у рамках програми співпраці MUSIS (Багатонаціональна космічна система візуалізації для спостереження, розвідка та спостереження).

Орієнтовний вигляд супутника CSO-1

Реалізація проекту по запуску супутників Composante spatiale optique стартувала в кінці 2010 року, коли корпорація Airbus підписало контракт французьким космічним агентством CNES, котре в свою чергу діяло від імені Генерального директорату з питань озброєння (DGA). Початкова версія угоди передбачала запуск двох апаратів CSO. Після того, як до цієї програми приєдналась Німеччина в 2015 році, програма розширилась до трьох супутників.

Супутник CSO-1 був запущений на орбіту 19 грудня 2018 року. Апарати за програмою CSO мають замінити собою супутники Helios 2A та Helios 2B, запущені в 2004 та 2009 роках.

Орієнтовний вигляд супутника Helios 2B
Читайте також: ​США почали створювати супутникову систему для боротьби з гіперзвуковою зброєю