xcounter
#

Франція передає ЗСУ чверть своїх САУ CAESAR: яка "монструозна" артилерія є в запасах, щоб підсилити ЗСУ

46279
Французькі САУ CAESAR із складу 55-ої окремої артилерійської бригади на фронті, фото – прес-служба Угрупування Об’єднаних Сил ЗСУ
Французькі САУ CAESAR із складу 55-ої окремої артилерійської бригади на фронті, фото – прес-служба Угрупування Об’єднаних Сил ЗСУ

Що ще можна "знайти" у французьких запасах

Збройні Сили України продовжують посилюватися сучасними зразками 155-мм самохідної артилерії – однією з країн, яка передала Україні таку зброю, є Франція – ЗСУ наразі вже мають, скоріш за все, у своєму активі 12 САУ CAESAR.

Водночас в інтерв’ю виданню Le ParisienLe Parisien міністр оборони Франції Себастьян Лекорню підтвердив, що Збройні Сили України посиляться ще шістьма такими САУ.

Читайте також: ЗСУ вижимають максимум з французьких CAESAR та використовують найдалекобійніші снаряди з усіх можливих (фото)
САУ CAESAR
САУ CAESAR працюють в Україні

Таким чином, кількість установок CAESAR, які Франція передає ЗСУ, збільшиться до 18 – з урахуванням того, що французи мають у своєму активі всього 76 одиниць. САУ, то виходить, що вони передали нам майже чверть (23,4 %) своїх сучасних артилерійських систем.

Тоді виникає – а чи може Франція посилити ЗСУ якимись іншими, можливо, менш сучасними, але "робочими" зразками артилерії? У польському виданні Defence24 нагадують, що французи мають у своєму активі ще два типи 155-мм артилерійських систем із "запасом" в десятки одиниць, які перебувають на зберіганні.

AuF.1
155-мм САУ AuF.1

Йдеться, по-перше, про 155-мм самохідні артустановки AuF.1 – всього було поставлено 273 такі машини, 70 з них були модернізовані до варіанта AuF.2, дальність яких, залежно від боєприпасу, може становити до 40 км, швидкострільність – до 10 пострілів за хвилину. Всього Франція на озброєнні наразі має 32 такі машини.

TRF1
155-мм буксирована гаубиця TRF1

Крім того, згадується й 155-мм буксирована гаубиця TRF1 з максимальною дальністю у 30 км – всього було поставлено 105 таких гаубиць, а наразі французи мають в строю 12 одиниць. Тобто – крім САУ СAESAR, Франція має "в запасі" й інші зразки артилерії, які могли б посилити ЗСУ.

Читайте також: Армії Європи починають скупати артилерію: у САУ CAESAR новий замовник, а Німеччина вже втрачає клієнтів