xcounter
#

Естонія планує придбати берегові ракетні комплекси для захисту від Росії

2346
Пускова установка польського берегового протикорабельного ракетного комплексу
Пускова установка польського берегового протикорабельного ракетного комплексу

Естонія, власне, як і Литва й Латвія побоюється, що Росія колись може зробити з ними "щось, що нагадуватиме анексію Криму Москвою у 2014 році", тому в країні вимушені вживати ті чи інші кроки для посилення можливостей власних збройних сил

Уряд Естонії має намір посилити оборону узбережжя країни. Так, затверджений урядом Естонії проєкт оборонного бюджету республіки на 2021 рік у розмірі 645 млн євро (це приблизно 2,3 % ВВП країни) передбачає значне посилення оборони узбережжя країни.

Зокрема йдеться про закупівлю до 2026 року берегових ракетних комплексів та морських мін.

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська

Як стверджують офіційні особи, ідея полягає у тому, щоб знайти найкращий спосіб захистити 1242 км берегової лінії країни, що в сукупності становить близько 3800 км з урахуванням островів.

Комплекс
Український береговий протикорабельний комплекс РК-360МЦ "Нептун" нещодавно був прийнятий на озброєння

Наразі програма закупівлі берегових ракетних комплексів оцінюється у близько 50 млн євро і досі знаходиться на стадії вивчення. Військово-морські сили Естонії мають сформувати свої пропозиції щодо цієї програми до кінця листопада 2020 року. Сама програма закупівель має тривати від 24 до 36 місяців.

Польський протикорабельний комплекс
Польський береговий протикорабельний ракетний комплекс, оснащений норвезькими протикорабельними ракетами Kongsberg NSM

Стверджується, що наразі в Естонії розпочали додатковий аналіз ринку щодо цього питання та мають чотири-п’ять потенційних виробників ракетних комплексів, які, ймовірно, будуть відповідати вимогам естонських військових. Також паралельно шукають й можливості співробітництва в регіоні.

Нагадаємо, у серпні 2020 року наказом Міністерства оборони України на озброєння Збройних Сил України прийнято новітню розробку ДККБ "Луч" – береговий протикорабельний ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун".

Наразі відомо, що вже наступного року в ВМС ЗС України будуть сформовані дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ "Нептун" у південних областях України, взявши під контроль узбережжя Чорного та Азовського морів, і одна з батарей стане на бойове чергування.

Водночас у вересні 2020 року наземна версія протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" вперше взяла участь в навчаннях Збройних сил.

Читайте також: "Об’єднані зусилля 2020": комплекси "Нептун", "Вільха", "Точка", "Смерч" та "Ураган" ЗСУ розгорнуті на півдні України (відео)