xcounter
#

Есмінець Zumwalt готовий отримати гіперзвукові ракети, але у США не впевнені, що вcтигнуть за графіком

3788
Есмінець USS Zumwalt (DDG-1000), фото — National Museum of the U.S. Navy
Есмінець USS Zumwalt (DDG-1000), фото — National Museum of the U.S. Navy

Есмінець Zumwalt зрештою дочекався старту робіт з інтеграції гіперзвукових ракет, бо за попередніми планами вони мали б початися ще у 2022 році

Есмінець USS Zumwalt (DDG-1000) має отримати на озброєння новітні гіперзвукові ракети, і в суботу, 19 серпня, цей корабель прибув у порт Паскагула, що у Міссісіпі, щоб розпочати процес модернізації та технологічного оновлення — про це повідомляє USNI News з посиланням на заяву ВМС США.

Як відзначають у службі, завдяки цій модернізації їхній новітній есмінець Zumwalt має залишитися "одним з технологічно найбільш досконалих та смертоносних кораблів у ВМС США".

Читайте також: США випробовують третій есмінець типу Zumwalt, наступний крок – перехід на гіперзвук
есмінець USS Zumwalt (DDG-1000)
Есмінець USS Zumwalt (DDG-1000), фото — National Museum of the U.S. Navy

Роботи з модернізації корабля будуть проходити на Ingalls Shipbuilding, одній з найбільших суднобудівних компаній у Сполучених Штатах. Там на есмінець замість 155-мм артилерійських систем встановлять пускові для гіперзвукових ракет.

Всього корабель має отримати чотири нові ракетні установки по три пускові гіперзвукових ракет Common Hypersonic Glide Bodies (C-HGB) у кожній — таким чином, загальний залп C-HGB в есмінця Zumwalt становитиме 12 гіперзвукових ракет.

Zumwalt
Common-Hysonic Glide Body, фото — U.S. Navy

Як швидко вдасться виконати всі необхідні роботи наразі залишається незрозумілим. Бо раніше у США планували, що перший Zumwalt буде модернізований для запуску гіперзвукових ракет у 2025 році, втім, у червні цього року Рахункова палата уряду США висловила сумніви щодо цього.

Ризики для графіка можуть бути пов’язані зі "значними масштабами та проблемами", які спіткали гіперзвукові ракети у першій інтеграції, і у Рахунковій палаті кажуть, що якщо всі роботи на Zumwalt не будуть виконані вчасно, то тут є два варіанти: або подовжити строки технічного обслуговування або ж дочекатися наступного запланованого періоду, щоб завершити інтеграцію гіперзвукових ракет на есмінець.

І якщо модернізація піде за негативним сценарієм по термінах, то це вже буде не вперше, коли плани з оснащення есмінців типу Zumwalt зміщуються вправо — бо спершу модернізація гіперзвуковими ракетами взагалі мала б початися у 2022 році, а у 2025 всі есмінці мали б досягти повної готовності застосовувати Common Hypersonic Glide Bodies (C-HGB).

Читайте також: США на прикладі ЗСУ зрозуміли, що їм треба більше ЗРК та польові аеродроми для літаків