xcounter
#

Дрон-дозаправник Boeing MQ-25A Stingray вперше підняли на борт авіаносця

1688
Безпілотник MQ-25A Stingray на палубі авіносця USS George HW Bush
Безпілотник MQ-25A Stingray на палубі авіносця USS George HW Bush

ВМС США в майбутньому планує мати 76 таких безпілотників у себе на озброєнні

Дрон-дозаправник Boeing MQ-25A Stingray вперше цього тижня був піднятий на борт авіаносця для проведення початкових випробувань з палуби корабля. Про це повідомляє видання Flight Global.

Випробування будуть проводитися на борту військового корабля USS George HW Bush на військово-морській базі Норфолк, штат Вірджинія. Для випробувань ВМС США будуть використовувати випробувальний зразок MQ-25A під позначенням T1, що належить Boeing.

Читайте також: General Atomics пропонує шпигувати за кораблями РФ в Арктиці за допомогою БПЛА MQ-9A "Big Wing"
USS George HW Bush
Авіаносець USS George HW Bush

У ВМС США раніше зазначали, що переміщення БПЛА у тісних та завантажених місцях палуби авіаносця, ймовірно, буде одним з найскладніших етапів програми. Так, Boeing і ВМС раніше проводили імітаційні випробування цього компоненту, однак на борту авіаносця робитимуть це вперше.

MQ-25A
Безпілотник MQ-25A на палубі авіаносця

ВМС США планують використовувати MQ-25A для дозаправлення всіх палубних літаків у своєму парку, в яких є зонд для дозаправки. Наразі цей БПЛА пройшов випробування на таких літаках, як Lockheed Martin F-35C, Boeing F / A-18 Super Hornet і Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye.

безпілотник MQ-25 винищувач F-18
Безпілотник MQ-25 дозаправляє винищувач F-18

У ВМС хочуть, щоб безпілотник-дозаправник збільшував дальність польоту літаків, щоб авіаносець міг знаходитися поза зоною досяжності зброї противника. Планується, що MQ-25A досягне початкової експлуатаційної готовності до 2024 року – Boeing надала службі одразу два тестових зразки Stingray, щоб пришвидшити процес розгортання цього типу. Загалом ВМС США планують закупити 76 таких дронів у рамках своєї програми.

Читайте також: ​БПЛА-заправники MQ-25 Stingray вже незабаром заправлятимуть американські винищувачі