xcounter
#

ДП "Завод "Генератор" закінчує розробку вітчизняного підсилювального пристрою для ЗРК

Системи ППО ЗСУ
Системи ППО ЗСУ
15475

Київське підприємство є єдиним в Україні, що спеціалізується на розробці та виробництві електровакуумних приладів в діапазоні надвисоких частот

За словами директора ДП "Завод "Генератор" Володимира Ольшанського, критична потреба Збройних сил в подібних виробах виникла ще до війни. Проте Міноборони на той час було не в змозі профінансувати створення такого приладу (запропонував 6 млн грн замість 22 потрібних).

"Сьогодні ми завершуємо розробку цього приладу за власні обігові кошти – переходимо до виготовлення макетних зразків, та виконуємо поглиблений ремонт цих пристроїв", - повідомив Володимир Ольшанський.

Читайте також: Українська "вибухова" продукція

Він також додав, що для державного підприємства це досить болючі витрати, які поглиблюються скороченням замовлень від ЗСУ, яке спостерігається з 2018 року.

С-300ПС
Вироби підприємства використовуються й у самих потужних українських зенітно-ракетних комплексах С-300

"У 2014-2017 роках замовлялися переважно надвисокочастотні вакуумні підсилювальні прилади до радарних систем радіотехнічних військ. Це імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-5 та багатопроменевий імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-7. Невелике за обсягом замовлення було на ремонт приладів для зенітно-ракетних комплексів", - відзначив директор держпідприємства.

клістрон
Наддефіцитні та надкритичні для роботи ЗРК клістрони виробляються та відновлюються саме на "Генераторі". На фото зліва-направо: імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-5, багатопроменевий імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-7 та клістрони КГ-3Р, КУ-137Р, КИУ-43Р

"А вже з 2018 року замовлення пішли на спад. Якщо у випадку з ЗРК це пов’язане з відсутністю ремонтопридатних приладів у військах, то з радарними системами причина полягає, мабуть у зміні пріоритетів в замовленнях МО України", - додав він.

Як він пояснив, наразі для ЗСУ виробляється приблизно 2 подібні прилади на місяць, тоді як у пікові роки цей показник становив 5 виробів.

"Якби рівень завантаженості був стовідсотковим, за 1-2 роки ми б задовольнили усі потреби Збройних сил у нашій продукції, а далі забезпечили б комплектами ЗІП техніку, яка виходить з ладу, та своїми виробами – підприємства, які виконують заводський ремонт цієї техніки. Це означало б 100 % боєготовність засобів радіолокаційної розвідки РТВ та ЗРВ ППО Повітряних Сил Збройних Сил України", - наголосив очільник ДП "Завод "Генератор".

Читайте також: Снаряди для українського секретного танка "Нота" намагались знищити: кому це було потрібно