xcounter
#

Для поставки САУ K9 Південна Корея навіть готова будувати завод в Румунії, але деталі згодом

7230
САУ K9
САУ K9

Для забезпечення вигідних умов замовнику південні корейці готові йти на різні кроки назустріч

Південнокорейська оборонна компанія Hanwha готує "компенсаційний план" в рамках контракту на поставку для румунської армії 54 самохідних артустановок К9 (разом із 36 ТЗМ типу К10 та боєприпасами) загальною вартістю 1 мільярд доларів.

Наразі передбачається, що за цим планом в результаті реалізації контракту в румунській економіці залишиться до 80% від вартості угоди, завдяки широкому залученню місцевих підрядників. Про це пише профільний портал Defense Romania.

Читайте також: Румунія отримала цінник на 32 винищувача F-35 і він більший ніж очікували у Бухаресті
Цех по випуску САУ K9, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як далі розгортають автори порталу, під час спілкування у квітні 2024 року з представниками Hanwha прозвучав зокрема посил, що ця південнокорейська оборонна компанія навіть "не виключає варіант" збудувати завод в Румунії для виготовлення цих САУ.

Тепер же, за кілька місяців потому, місцеві ЗМІ починають писати про такий варіант як цілком реальний. Зокрема стверджується, що Південна Корея начебто готова будувати завод по виробництву K9 для Румунії в місті Петрешті на землі, котра належить бізнесмену Георгіце Дімітру, що входить до оточення колишнього румунського прем’єра Людовіка Орбана.

При цьому начебто й не відкидається варіант просто орендувати відповідні виробничі потужності та персонал, що є у розпорядженні вищезгаданого бізнесмена.

САУ K9

Як далі пояснюють автори порталу, згаданий вище Георгіце Дімітру володіє заводом, де відбувається ліцензійне виробництво вантажівок Iveco, але за їх даними, є проблеми із вчасністю поставок раніше законтрактованих машин.

Водночас вказується, що сама південнокорейська Hanwha має намір у найближчий час оприлюднити реальні деталі "компенсаційного плану" в рамках контракту на поставку 54 САУ К9 для румунської армії.

Від Defense Express наголосимо, що слід звернути увагу саме на послідовність кроків: спочатку Румунія уклала рекордний як для себе контракт на півсотні К9, а уже за певний час потому пішли "сигнали" про те, що Південна Корея готова піти на максимально широкі кроки на зустріч, але в рамках реалізації власних зобов’язань.

Читайте також: У ЄС визначили 10 пунктів для різкого масштабування виробництва озброєння