xcounter
#

Для яких завдань на полі бою рашисти дістали свої "сталінські" 152-мм гаубиці

7250
Гаубиця Д-1 1943 року, фото ілюстративне
Гаубиця Д-1 1943 року, фото ілюстративне

Окупанти були вимушені залізти на свої бази зберігання, щоб дістати звідти архаїчні гаубиці Д-1

Російська армія повертає на поле бою доволі застарілі зразки озброєння та військової техніки, серед яких – і гаубиця Д-1, що була прийнята на озброєння ще у далекому 1943 році.

І якщо російським пропагандистам сподобалася ідея "воювати як діди", і вони вже встигли назвати цю гаубицю "чудовою зброєю сталінської якості", то в операторів Д-1 такого ентузіазму не спостерігається.

Читайте також: У Кремлі остаточно вирішили воювати "як діди", і повернули в стрій гаубиці Д-1 часів Другої світової

Водночас виникає питання, як же само рашисти планують використовувати на полі бою цю гаубицю, на якій ще "діди воювали"?

Як виявилося, окупанти вирішили не вигадувати нічого аж надто дивного, і використовуватимуть свої Д-1 для знищення опорних пунктів – таку "підказку" Defense Express отримав з декількох власних незалежних джерел.

гаубиця д-1
Гаубиця Д-1, фото ілюстративне

Зрештою, під час Другої світової війни ця гаубиця запам’яталася передусім тим, що посилила можливості прориву укріплених оборонних позицій та районів противника.

Але водночас виникає питання, наскільки ж ефективно буде виконувати задачі в умовах контрбатарейної боротьби. Бо ефективна дальність роботи цієї гаубиці осколково-фугасними снарядами становить доволі скромні 12,39 км.

152-мм гаубиця д-1
"Музейна" гаубиця Д-1

Російська традиційна "тактика вогневого валу" тут теж не спрацює, бо, по-перше, велике питання у тому, чи взагалі зможуть ці гаубиці витримати таке навантаження, а, по-друге, знову ж таки згадуємо обмеження по дальності – довго стояти на одній позиції – великий ризик отримати у відповідь, до того ж мобільність 152-мм Д-1 – теж доволі спірне питання.

Читайте також: Чому тактики НАТО працюють краще за застарілі радянські догми: "пояснюють" російські "Мста-Б" (відео)