xcounter
#

Чи варто боятися вторгнення армії Білорусі в Україну

21720
Чи варто боятися вторгнення армії Білорусі в Україну

Наскільки серйозне угруповання зібрали ЗС РБ на Волинському та Поліському напрямках

Останнім часом питання участі військ Республіки Білорусь у війні в Україні набуло нових обертів – воно активізувалося на фоні збільшення повідомлень про рух білоруської техніки до кордонів з Україною, відпрацювання військовими ЗС РБ доволі загрозливих елементів наступальних дій (зокрема, тричі за п’ять днів відпрацьовано сплав на БТРах, востаннє – у 20 км від кордону з Україною), а також повідомлення про те, що Білорусь планує вдвічі збільшити свою армію.

Сплав БТРів під прикриттям вертольоту
Сплав БТРів під прикриттям вертольоту

Водночас сьогодні Генеральний штаб опублікував таку інформацію: наразі на Волинському та Поліському напрямках зосереджено до семи батальйонів ЗС РБ, які виконують завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Читайте також: Підготовка до наступу чи відволікання сил ЗСУ: Білорусь зачиняє прикордонні райони, скликає "ополчення", а у Мінську знову багато рашистів

З власних джерел Defense Express дізнався, що йдеться про шість батальйонів – по два зі складу 38 ОДШБр (Брест), 103 ОПДБр (Вітебськ), 6 ОМБр (Гродно), а також про загін 5 ОБр СпП (Мар’їна Горка).

З відкритої інформації можемо приблизно зрозуміти, на які ж сили орієнтується це угруповування. Так, наприклад, 38 ОДШБр має у своєму складі до 1800 осіб та озброєна, зокрема, БТР-80, 88-мм міномети БМ-37, 122-мм гаубиці Д-30, декілька 23-мм ЗУ-23 та ПЗРК "Ігла".

БРДМ
БРДМ "Кайман"

Далі – 103 ОПДБр. Чисельність – близько 1300-1400, має на озброєнні, зокрема, БТР-70МБ1, міномет "Нона-М1", бронеавтомобілі Volat V1, БРДМ "Кайман", китайський бронеавтомобіль Dongfeng Mengshi EQ2050F.

Водночас 6 ОМБр розраховує на близько 1500 осіб та має на озброєнні танки Т-72Б, БМП-2, БРМ-1К, МТ-ЛБ, самохідні ПТРК "Конкурс" та "Штурм-С", а також такі міномети "Сани" та БМ-37, САУ "Говздика" та "Акация", а також РСЗВ "Град". Плюс ще загін 5 ОБр СпП.

З цієї інформації можна зробити такий простий висновок – не можна стверджувати, що є ознаки формування Білоруссю ударного угруповування для ведення наступальних дій на цих напрямках, однак загроза з боку цієї країни нікуди не зникла – факт такої активності поблизу наших кордонів змушує наші Збройні Сили тримати певну кількість техніки та військових для ймовірного стримування нападу ЗС РБ.

Читайте також: Білоруські військові мінують лісові дороги на кордоні з Україною – Генштаб ЗСУ