xcounter
#
Машина СММ ОБСЄ на Донбасі / Фото: REUTERS

Чи стане припинення вогню на Донбасі безстроковим

Машина СММ ОБСЄ на Донбасі / Фото: REUTERS
381

В понеділок, 27 липня ц.р., з 00.01 на лінії розмежування на виконання домовленостей, досягнутих в рамках Тристоронньої контактної групи, розпочато реалізацію заходів щодо припинення вогню. Чи стане чергове перемир’я всеохоплюючим стійким та безстроковим, розбирався олядач Defense Express.

Довга дорога – поки до зустрічі в Берліні

22 липня, стало відомо, що учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі домовилися про повне припинення вогню на лінії розмежування.

Про рішення, що були прийняті на черговому засіданні ТКГ, повідомив Офіс Президента. "Сьогодні, 22 липня 2020 року, відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції. Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню", говориться в офіційному повідомленні.

Читайте також: "Матрьошка" по-флотські: Росія буде ховати ракетну зброю у морських контейнерах

В Офісі Президента України підкреслили, що "відповідні заходи узгоджені на ТКГ Україною та Росією, і підтримані ОБСЄ". Крім того, було наголошено на "прориві у роботі ТКГ" в цьому напрямку", що стало можливим "в результаті ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн – учасниць Нормандського формату".

з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню

Також в Офісі Президента України підкреслили, що "режим повного і всеосяжного припинення вогню, якщо він буде дотримуватися іншою стороною, є базовою передумовою для реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих угод".

Згідно з рішенням Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі перемир’я має дотримуватися до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу.

Як заявили в ОБСЄ, заходи щодо припинення вогню передбачені наступні:

  • заборона на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, а також заборона на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборона на застосування вогню, включаючи снайперський;
  • заборона на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, в першу чергу на об'єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників;
  • створення і задіяння координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в чинному складі;
  • вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається тільки в тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва Збройних сил України і керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлена ТКГ;
  • вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, в тому числі секретними.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи подію, зазначив, що угода про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування в Донбасі з 27 липня має бути підписана лідерами країн "Нормандське четвірки".

"У нас дійсно багато професіоналів, які знаходяться в постійних переговорах у форматі засідання ТКГ, і які домовилися про дуже серйозний крок для всієї нашої країни - постійне припинення вогню. Цей документ зараз очікує підписання всіх сторін Нормандської групи. Вірю в те, що всі сторони - Україна, Франція, Німеччина і РФ - підпишуть, і з 27 числа, вірю, що може настати момент, коли буде постійне припинення вогню", - заявив Зеленський.

У неділю, 26 липня, за кілька годин до оголошеного перемир'я відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Як повідомила прес-служба Офісу президента, під час розмови було обговорено виконання домовленостей, досягнутих під час "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року в Парижі та акцентовано увагу на необхідності їх успішної реалізації домовленостей у контексті важливості проведення наступного саміту "нормандської четвірки" в Берліні.

Президент України В.Зеленський та В.Путін обговорили деталі взаємодії в частині розмінування, розведення сил і засобів та відкриття нових КПВВ на лінії дотику, діяльності СММ ОБСЄ, а також забезпечення доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб.

У Офісі президента повідомили, що В.Зеленський особливо наголосив на необхідності подальших практичних кроків у питанні звільнення утримуваних українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у РФ.

Виходячи з усіх заяв, що лунали з приводу чергового перемир’я, основною його метою є розблокування переговорного процесу у, так званому, Нормандському форматі та знаходження шляхів повернення тимчасово окупованих Російською Федерацією територій Донецької та Луганської областей під контроль України.

При цьому всі розуміють що РФ буде усіляко перекручувати процес і намагатись "вислизнути зі шкури" сторони, що є відповідальною за все, що останні шість років відбувається на сході України і складається таке враження, що поки цьому всі підгрують.

Питання лише в тому з якою метою?

Українська армія готова до перемир’я

Міністр оборони Андрій Таран у відповідь на рішення про чергове перемир'я заявив, що воно буде скасовано після перших обстрілів, і що стаття 51 Статуту ООН дає право захищатися. Водночас він наголосив, що Україна має політичну волю до сталого припинення вогню, та висловив сподівання, що інша сторона також зможе це продемонструвати.

Міністр оборони України АндрійТаран

При цьому Збройні сили активно розпочали готуватись до забезпечення повного припинення вогню на лінії розмежування. І здається, що цього разу заходи є більш масштабними, ніж ті, що відбувались раніше в подібних випадках. Зокрема контролювати дії військ особисто відправився Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

За результатами своєї роботи в ООС Головнокомандувач розповсюдив заяву в якій висловив сподівання на те, що "дана наймасштабніша фундаментальна спроба забезпечити глобальне перемир’я, дасть можливість нашим політикам та дипломатам, зміцнюючи обороноздатність держави, рухатися далі задля досягнення довгоочікуваного миру".

Водночас Руслан Хомчак наголосив, що "заходи повного та всеосяжного припинення вогню не позбавляють військовослужбовців, у разі порушення домовленостей противником, діяти відповідно до норм міжнародного права та національного законодавства України у разі не лише наступальних, але й провокативних дій, проведення диверсійно-розвідувальних операцій та створення загрози життю і здоров’ю військовослужбовців, цивільного населення, пошкодження або знищення інфраструктури".

У підсумку проведеної роботи керівництвом Збройних Сил України видано наказ про припинення вогню, що передбачає запровадження додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню.

Про наказ повідомляється на сайті Міністерства оборони України.

Зазначається, що наказ виданий на виконання домовленостей, досягнутих в рамках ТКГ 22 липня 2020 року і має за мету забезпечити дотримання всеохоплюючого, стійкого та безстрокового перемир’я.

Зокрема передбачається:

  • заборона на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також заборона на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборона на застосування вогню, включаючи снайперський;
  • заборона на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, у першу чергу на об’єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню та повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників;
  • створення та задіяння координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в чинному складі;
  • вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається тільки в тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва Збройних Сил України та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлена ТКГ;
  • вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, у тому числі таємними.

В соціальних мережах повідомляється, що українським військовим зі складу підрозділів Об’єднаних сил роздали відповідні пам’ятки.

Також, для забезпечення процесу припинення вогню була долучена спеціально створена група з числа офіцерів, що мають досвід миротворчості по всьому Світу – ймовірно для того, щоб виключити випадки помилок в реалізації домовленостей, що можуть бути пов’язані з так званим людським фактором.

Зокрема, як повідомила прес-служба штабу ООС "на першу лінію нашої оборони в Донецькій та Луганській областях починають прибувати спеціально відряджені українські військовослужбовці, більшість з яких мають чималий бойовий досвід та безпосередньо займалися профільними питаннями під час участі у миротворчих місіях під егідою ООН".

Зазначається, що такий крок дозволить не відволікати особовий склад підрозділів Об’єднаних сил від виконання бойових завдань та запобігти ймовірним провокаціям. Водночас, не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту, як це гарантує 51 стаття Статуту ООН.

В мережах повідомляють, що наразі з лінії зіткнення відведено, окрім важкого озброєння, також БМП, СПГ, міномети.

Втім є повідомлення про те, що ПТКРи, а також все піхотне озброєння залишили на місці. При цьому є інформація, що бійцям нібито заборонили здійснювати інженерне обладнання позицій (їх укріплення).

Бійці говорять про те, що нібито "від командування рівня штабу ООС є прохання протриматися в такому режимі хоча б місяць". Однак, "у разі загрози життю - рішення про відкриття вогню приймається в залежності від ситуації - самим солдатом або - командиром взводу, роти, батальйону і так далі".

Не зважаючи на певні обмеження, пов’язані з дотриманням припинення режиму вогню, в ООС паніки не має і виглядає все так, що тут знають, як діяти в разі спроби противника використати переваги, які дає режим припинення вогню для досягнення якихось агресивних цілей. Це підтвердив і Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко, який під час брифінгу на Донеччині заявив, що "Збройні сили України готові й надалі давати гідну відсіч окупаційним військам".

Тож можна констатувати, що наразі в ЗСУ до забезпечення повного та сталого припинення вогню на лінії розмежування готові, однак знають як діяти, в разі, якщо противна сторона його дотримуватись не буде.

Міжнародна підтримка

Зусилля України, що спрямовані на запровадження нового режиму припинення вогню на Донбасі активно підтримали країни-союзникці України, зокрема Велика Британія, Канада та США. Посольства цих країн в Україні, або їх представники, оприлюднили відповідні повідомлення на своїх офіційних сторінках в соціальних мережах. В цих повідомленнях дипломати обох країн однозначно вказують на джерело всіх проблем на Донбасі.

"США міцно підтримують рішучі зусилля України щодо повного запровадження припинення вогню. Ми сподіваємося, що реальний стан справ на місцях повністю відображатиме припинення вогню, передбачене Мінськими угодами, у той час як додаткові заходи щодо посилення припинення вогню, узгоджені Тристоронньою контактною групою, вступають у дію 27 липня", – йдеться в повідомленні Посольства США в Україні, поширеному напередодні ввечері.

У Посольстві США заявляють, що дотримання режиму припинення вогню дасть перепочинок цивільному населенню, яке постраждало від насильства, що триває понад шість років, і відкриє шлях до "повного і всебічного врегулювання створеного Росією конфлікту на сході України".

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала угоду в рамках Тристоронньої контактної групи про додаткові заходи щодо припинення вогню і закликала Росію виконати свої зобов’язання

Водночас Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала угоду в рамках Тристоронньої контактної групи про додаткові заходи щодо припинення вогню і закликала Росію виконати свої зобов’язання.

"Добре бачити домовленість на рівні ТКГ про додаткові заходи для перемир’я. Дуже сподіваюсь, що їх буде втілено, і мирні жителі на Донбасі побачать стійке зменшення насильства. РФ має виконати свої зобов’язання, зокрема, через свій вплив на збройні формування, які вона підтримує", – йдеться в заяві.

Своєю чергою, в Посольстві Канади в Україні також висловили сподівання на те що, що "цього разу припинення вогню буде повним і тривалим, як головнa точка відліку, без котрої не можна досягти тривалого миру" та заявили про те, що "це повністю залежить від Росії та бойовиків, яких вона підтримує, дотриматись своїх обіцянок і виконати міжнародні зобов‘язання Росії".

Тож можна констатувати, що наразі Україна, як, між іншим, і раніше, не є одинокою у протистоянні з країною-порушником Міжнародного права, що останнім часом все більше нагадує гопника, якого затиснули в куті, хоча в нього досі ще і залишається прихоплена при нагоді ядерна скринька.

Всеосяжне припинення вогню можливе...

Під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, що відбулась всередині лютого ц.р. Презедент Зеленський зазначив, що лідери країн "нормандського формату" під час саміту в Парижі підтвердили відданість всеосяжному припиненню вогню, а учасники Тристоронньої контактної групи 18 грудня 2019 року схвалили відповідну заяву. "Але повну "тишу" так поки що і не вдалося забезпечити. Майже за два місяці зафіксовано понад 400 обстрілів українських позицій, внаслідок яких продовжують гинути українські люди, українські військові", - наголосив тоді В.Зеленський і констатував, що "потрібні дієві механізми, за яким припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті".

Можливо наразі механізми "за яким припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті" будуть більш дієвими, і в Кремлі цього разу буде значно більше бажання забезпечити дієву команду своїм підлеглим на дотримання режиму тиші – на тлі заяв з боку союзників України, що підкріплені перебуванням в акваторії Чорного моря кораблів постійної військово-морської групи 2 НАТО (Standing NATO Maritime Group 2).

Рішучості у виконанні режиму тиші Кремлю мають додати, зокрема, сигнали, що за підтримки союзників подаються російській стороні українською дипломатією.

Чого лише варта заява Посла України в США Володимира Єльченка в інтерв'ю РБК-Україна, який повідомив, що у найближчій перспективі санкції проти Російської Федерації будуть посилювати, а якщо РФ поводитиметься так, як зараз, то її можуть відключити від системи SWIFT…

Водночас Пан Посол наголосив на тому, що Україна може і надалі розраховувати на військову підтримку з боку Сполучених Штатів, зокрема щодо поставок військового призначення.

"Будуть продовжуватися закупки "Джавелінів", вони є в програмі допомоги на 2021 рік. Крім того, вже зараз "Джавелінами" будуть озброюватися підрозділи, які направлятимуться в зону проведення ООС. А це вже зовсім інша розстановка сил. Звичайно, ми будемо розміщувати таке озброєння з урахуванням Мінських домовленостей. Зараз на перше місце я би поставив модернізацію українського флоту. Минулого року ми отримали два кораблі класу Island. А буквально днями США погодили продаж нам 16 швидкісних катерів Марк VI, оснащених усім необхідним обладнанням і навіть гарматами. Це сучасні патрульні катери, які США самі ввели в обіг лише у 2015 році, до цього часу вони нікому їх не передавали. Тепер вони будуть у наших ВМС", – заявив Володимир Єльченко.

Тож на такому цікавому тлі шанси на те, що реальне припинення вогню може всеж відбутись, значно зростають.

Дорогу здолає той хто йде

Слід констатувати, що всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування між силами ООС та окупаційним контингентом РФ є можливим, але в разі достатнього тиску на РФ, щоб "впевнити" в його необхідності незговірливе керівництво РФ.

Але питання наразі лише в тому, чи буде цей тиск достатнім саме цього разу... В іншому випадку це чергове перемир’я може лише поповнити і без того вже безкінечний ряд рішень про припинення вогню, яке досі не мало шансів стати всеохоплюючим стійким та безстроковим. І події, що відбулись вже через декілька хвилин після початку режиму припинення вогню залишають дуже мало надії на те, що цей випадок може бути іншим. Вже зранку 27 липня ц.р. на брифінгу командувач Операції об'єднаних сил Володимир Кравченко повідомив, що російські окупанти на Донбасі кілька разів порушили режим повного і всеосяжного режиму припинення вогню...

Хоча цього разу все ж варто поспостерігати за реакцією країн-союзників України - вона має бути показовою. Дуже хотілося б, щоб РФ все ж змусили забезпечити реальне припинення вогню вже зараз. Бо тільки це зможе забезпечити просування по подальших пунктах врегулювання ситуації на Сході нашої країни.

Читайте також: ​Як Кремль виправдав раптову перевірку військ та що насправді відпрацьовує армія РФ