xcounter
#

Бундесвер шукає резервістів, що знають українську та підготують бійців ЗСУ на БМП Marder

5523
Німецькі БМП Marder на маневрах, ілюстративне фото від Bundeswehr/Michael Uffmann
Німецькі БМП Marder на маневрах, ілюстративне фото від Bundeswehr/Michael Uffmann

Схоже, щоб втілити цей "лінгвістичний фактор", німцям доведеться перебрати весь свій мобілізаційний резерв

Німецький Spiegel пише, що бундесвер почав пошук 50 резервістів, які мають допомогти підготувати бійців Збройних Сил України використовувати БМП Marder в бою проти рашистів. Критерії відбору такі – резервісти повинні мати досвід служби саме на Marder, і резервісти повинні знати українську (або російську) мову, щоб більш ефективно спілкуватись з українськими військовими.

Зазначається, що такий запит спочатку надійшов на адресу Союзу резервістів землі Брандебург. І що німецьких військових із можливим знанням української почали шукати вже після того, як бійці ЗСУ прибули до Німеччини опановувати бойові машини піхоти Marder.

Німецькі БМП Marder на маневрах, ілюстративне фото від DPA

Новина лаконічна, але багато що говорить про особливості підготовки наших захисників у Німеччині саме на БМП Marder. Власне як і про те, як взагалі Берлін ухвалював рішення про передачу таких бронемашин Україні.

Судячи з усього, є вірними припущення західних ЗМІ про те, що канцлер Шольц приймав рішення про передачу Marder хаотично, без попередньої підготовки. Інакше би не довелось уже посеред навчального процесу шукати додаткових інструкторів зі знанням мови. А наскільки непересічним може бути таке завдання, показує хоча б така цифра – бундесвер налічує як мінімум 6,8 тисяч резервістів у сухопутних військах, вказує The Military Balance 2022.

Німецькі БМП Marder на маневрах, ілюстративне фото від Bundeswehr/Michael Uffmann

Врешті, пригадаймо – коли була мова про підготовку наших бійців на PzH 2000 чи ЗРК Iris-T, "зенітні танки" Gepard чи бронемашини Dingo, то не було згадок про те, що бундесвер екстрено шукає інструкторів серед резервістів зі знанням української (чи російської) мови.

Очевидно, коли йшлось лише про освоєння того чи іншого виду техніки, "мовного бар’єру" не виникало. А "лінгвістичні нюанси" вже почались, коли виявилась потреба доносити ті чи інші "тактичні" нюанси з використанням БМП Marder на полі бою в складі цілісного підрозділу.

Завантаження БМП Marder на залізничні платформи, ілюстративне фото з відкритих джерел