xcounter
#

Британці у Польщі посилили кордон з Білоруссю кавалерією: і це не жарт, а засіб розвідки країни НАТО

3659
Бійці The Royal Lancers​ та 2 Lubelską Brygadą WOT (всі фото: The Royal Lancers)
Бійці The Royal Lancers​ та 2 Lubelską Brygadą WOT (всі фото: The Royal Lancers)

Більше того, мова йде про сили Enhanced Forward Presence, які мають першими зустріти ворога, у цьому випадку - вторгнення армії РФ у країни Альянсу

У батальйонній бойовій групі НАТО Enhanced Forward Presence (eFP) у Польщі, яка є елементом передової присутності сил Альянсу у Східній Європі, практикують кінну розвідку.

Й так, у XXI сторіччі, у передових силах Альянсу, у найбільш підготовлених підрозділах, які мають першими зустріти ворога дійсно є кавалерія, яка штатно входить у бронекавалерійський полк британської армії The Royal Lancers. Й саме він взяв участь у спільних навчаннях із 2-ою Люблінськоюбригадою територіальної оборони Польщі.

Читайте також: Різанина високоточним озброєнням від ЗСУ: у районі Бахмута знищено аналоговнетну станцію РЕБ РФ "Тирада-2" та інші цілі

Ці навчання проходили 23-30 липня й звісно окрім кавалерійських роз'їздив включали у себе й елементи сучасних бойових дій, включно із перекиданням сил вертольотами.

Але із всього переліку вправ, саме кінний роз'їзд заслуговує окремої уваги. Особливо, якщо згадати, що у британській армії коней більше ніж танків. Бо станом на 2022 рік мова йшла про 492 представники парнокопитних проти 227 танків Challenger 2.

А станом на 2023 рік пропорція трохи змінилась у бік зменшення танків на 14 одиниць, які передані України. А згодом, розрив стане ще більшим, бо модернізацію до рівня Challenger 3 пройдуть 148 машин, а інші мають бути виведені з експлуатації.

Й у цій ситуації звісно постає питання, а чи є місце у сучасній армії коням взагалі. Особливо, якщо взяти до уваги те, що кордон Польщі та Білорусі не відрізняється абсолютно непрохідними для транспорту місцями.

Більше того, сучасні засоби повітряної розвідки, як здається, цілком дозволяють контролювати прикордонну територію значно ефективніше ніж кінний роз'їзд. Тим паче, що "експлуатація" коня вочевидь буде дорожчою ніж дрона та квадроциклу.

Зокрема цим засобам точно не потрібно 4-5 кг вівса чи 6-8 сіна на день (це якщо брати норми Червної армії часів Другої світової війни, норми фуражування коней у британській армії наразі під питанням).

Але вочевидь сили традицій у британській армії занадто сильні для того, щоб переглянути ці питання. Й на це не впливає навіть те, що Кремль активно перекинув так звану "ЧВК "Вагнер" у Білорусь й мова йде про вже 3,5 тисячі осіб, що становить понад 30% від кількості білоруських сухопутних сил. Й така кількість аж ніяк не відповідає задекларованій місії у тренуванні, але є потужною силою для проведення рейдів, не виключно, що й на територію країн НАТО.

Читайте також: Від крихітних Black Hornet до БТР Stryker: що ЗСУ отримають у новому оборонному пакеті на 400 млн від США