xcounter
#

Боснія і Герцеговина поставила дивний рекорд по експорту зброї, а тепер отримає Bayraktar TB2

14198
M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Над своєю обороноздатністю задумалась одна з балканських країн, яка до цього вважалась "периферійною"

Туреччина поставить армії Боснії та Герцеговини мінімум шість розвідувально-ударних безпілотників Bayraktar TB2, передача дронів має відбутись у січні 2025 року, підготовка операторів для цих комплексів уже триває.

Хоча по цій угоді загалом не розкриваються деталі, наприклад по вартості поставки або ж по набору озброєння під самі "Байрактари", це буде новий виток оборонної співпраці, яку в 2021 році започаткували Боснія і Герцеговина та Туреччина. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: Румунія отримала цінник на 32 винищувача F-35 і він більший ніж очікували у Бухаресті
Bayraktar TB2, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Автори публікації вважають, що в даному випадку Туреччина прагне зміцнити свій вплив серед мусульманською частиною Балкан. Тим більш, що наприклад, оголошенню про передачу мінімум шести Bayraktar TB2 для БіГ передувало замовлення в 2023 році на 12 таких дронів від Косово, котре має постійну напруженість у відносинах із Сербією.

В свою чергу, Боснія й Герцеговина також зазнає внутрішніх протиріч між умовно "сербською" складовою федерації, орієнтованої на Сербію та Росію, ну й і власне "мусульманською", на яку й робить ставку Туреччина в даній історії.

Окремо варто зауважити, що поставка навіть лише шести розвідувально-ударних безпілотників є суттєвим посиленням для армії Боснії та Герцеговини, котру складно назвати потужно озброєною. За актуальними даними, військо БіГ налічує всього близько 10 тисяч бійців, у розпорядженні яких є 45 танків M60A3, та 20 M113A2, 60 самохідних ПТРК різних типів та 224 артсистеми різних типів, 26 вертольотів (з яких 13 Ми-8/17 та 8 Bell-205), і заодно до 20 пускових ЗРК "Куб" та невідома кількість ПЗРК "Игла-1" та "Стрела-3".

Ми-8 збройних сил Боснії та Герцеговини, 2016 рік

Слід зауважити, що Боснія та Герцеговина доволі рідко з'являється в контексті новин, які стосуються повномасштабної війни РФ проти України. Наприклад, у квітні 2024 року стало відомо про те, що уряд БіГ хоче розпродати свої величезні запаси необлікованих боєприпасів.

Ну а уже в червні 2024 року мова була про те, що Боснія і Герцеговина поставила дивний рекорд по експорту зброї, хоча заперечує прямі поставки ЗСУ, йшлось про поставку боєприпасів на 74 мільйони доларів лише за 5 місяців 2024 року США та іншим "третім" країнам, напряму залучених до підтримки України.

Але водночас, оборонний бюджет самої БіГ лишається доволі низьким: в 2022 році показник складав орієнтовно 180 мільйонів доларів, а у 2023 році цей показник, за офіційними даними, не збільшувався.

Читайте також: Рашисти кажуть, що за 4 тижні відновили Т-90М "Прорыв" після влучання 26 дронів, цим ця заява показова