xcounter
#

Бійці ЗСУ показали, як таємно б’ють ракетами Brimstone по росіянам (відео)

7690
Пуск ракет Brimstone з вантажівки, стоп-кадр з відео ССО ЗСУ, зображення ілюстративне
Пуск ракет Brimstone з вантажівки, стоп-кадр з відео ССО ЗСУ, зображення ілюстративне

Про які особливості застосування цього виду озброєння зможемо дізнатись з кадрів, що будуть наведені нижче

В соцмережах з’явилось відео від підрозділу UA Reg Team, яке демонструє процес ураження позицій російських окупантів з використанням керованих ракет британського виробництва Brimstone.

Хоча при цьому час та місце дії не розкриваються, ці кадри цінні власне рідкісною згадкою про Brimstone в розпорядженні Сил оборони України. Бо, наприклад, до цього рідкісні кадри, як ЗСУ пускають ракети Brimstone з "тачанок", хоч і мають для них машини Wolfram публікувались аж у серпні 2023 року, тобто аж 1 рік назад.

Читайте також: РФ вперше вдарила по Харкову ракето-бомбою "Гром-Э1" - нагадуємо, що це за зброя

За наведеними вище кадрами ми не можемо побачити, із якого саме типу пускової установки відстрілюються Brimstone по російським окупантам, але натомість можемо зауважити інші деталі по використанню цих британських керованих ракет для утилізації.

Для початку бачимо, що розвідка цілей, по яким потім має відбутись відстріл ракет, відбувається у денний час, а от безпосередній пуск Brimstone відбувається уже в темну пору доби.

Що заодно ставить питання про те, а як тоді відбувається наведення ракет на ціль, оскільки відомо, що Велика Британія постачала Україні зокрема модифікацію Brimstone 2 Dual Mode, де можуть бути два режими наведення на ціль – або стріляти в режимі "вистрілив-забув" із використанням радіолокаційної голівки самонаведення, або ж із використанням напівактивної лазерної системи наведення, для чого треба "підсвітка" цілі з БПЛА або іншими засобами.

Мобільна пускова установка Wolfram під керовані ракети Brimstone, зображення з відкритих джерел

Є дані від аналітиків CSIS про те, що передані Україні від британців ракети Brimstone 2 Dual Mode можуть стріляти на дальність до 20 кілометрів з наземної пускової установки. Водночас, на яку дальність застосували ці ракети наші бійці на тих кадрах, що зображені вище – є питанням відкритим. Також маємо додати, що про поставку для нашої армії ракет Brimstone 2 Dual Mode вперше публічні дані з’явились у листопаді 2022 року.

Зазвичай пускові установки під Brimstone "світяться" в розпорядженні бійців Сил спеціальних операцій, при цьому демонструється використання імпровізованих пускових на базі вантажівок "Газель".

При цьому також були повідомлення, що ще влітку 2022 зробили для ЗСУ машину Wolfram під Brimstone, але стало відомо про це тільки в липні 2023 року.

Читайте також: БТРи з США, які їхали в Україну рекордні 499 діб, засвітилися на озброєнні однієї з механізованих бригад